Een activity tracker gekocht om je gewicht onder controle te krijgen? Een mooi idee, maar afvallen zul je helaas niet doen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Florida.

Het aantal gezette stappen tellen, je bloeddruk en cholesterol meten en je slaapgedrag in de gaten houden… Zo’n activity tracker heeft heel wat handige functies, velen schaffen het dan ook aan om hun gewicht onder controle te houden of zelfs af te vallen. Maar wie vooral op dat laatste mikt, is eraan voor de moeite. Onderzoekers aan de universiteit van Florida ontdekten dat de trackers zelden tot een lager getal op de weegschaal leiden.

Het team voerde zes studies uit waarbij 1.615 mensen betrokken waren. Ze analyseerden hun gegevens en vonden bij geen enkele gebruiker een significante daling van gewicht, cholesterol of bloeddruk. 

“Behoorlijk verrassend”, zei onderzoeker Jo, professor aan de school van Health Services Research. “Ik ging ervan uit dat ze zouden helpen om af te vallen omdat ze mensen aanzetten om meer te bewegen, maar dat blijkt dus niet.” Nochtans geven de meeste activity trackers een melding wanneer je te lang hebt gezeten. “In theorie zijn ze inderdaad perfect om mensen van hun stoel af te krijgen, maar aan de praktijk gebeurt er weinig”, klinkt het.

Eerder bleek trouwens ook dat al de trackers het aantal verbrande calorieën overschatte én dat de regel van 10.000 stappen per dag helemaal geen garantie is op een gezondere levensstijl.

Het blijft dus een kwestie van je gezond verstand te gebruiken, en die activty tracker kan je daaraan helpen herinneren, maar je zult het vooral zelf moeten doen.

Enkele tips voor een gezonde levensstijl

    • Eet gezond: je mag dan wel veel bewegen, voeding is essentieel. Zet veel groenten op het menu, kies voor gezonde vetten en beperk de hoeveelheden suikers, koolhydraten, alcohol en bereide gerechten.
    • Beweeg voldoende: probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen. Stap goed door tijdens een wandeling, maak een fietstocht of ga naar de fitness.
    • Zit niet stil: die 30 minuten zijn niet voldoende, probeer er een gewoonte van te maken om minder te zitten: doe eens een staande vergadering met collega’s, wandel rond tijdens een telefoongesprek en ga regelmatig een glaasje water halen. De activity tracker kan je hierbij helpen, maar verwacht geen mirakels.
    • Sport op onverwachtse momenten: staat je eten in de oven, dan doe je enkele squats. Tijdens het tandenpoetsen kun je perfect enkele oefeningen doen en wat dacht je van nog enkele pilatesoefeningen voor je gaat slapen. Je hoeft geen uren naar de sportschool te gaan om toch te bewegen.

Meer gezonde tips:

(Bron: Daily Mail – Beeld: Getty)