Onderzoek: deze kleine aanpassing in je slaapkamer maakt je minder neerslachtig

Kun jij enkel slapen als je kamer voldoende verduisterd is? Niet zo vreemd, uit onderzoek blijkt dat je beter slaapt én dat je minder kans hebt op depressieve gevoelens. Doe die gordijnen maar toe dus.

Volgens Japans onderzoek zou langdurige blootstelling aan licht in de slaapkamer het risico op neerslachtigheid en zelfs depressies verhogen. Zelfs een klein beetje licht kan je nachtrust verstoren en depressieve gevoelens opwekken, zo blijkt uit de studie gepubliceerd in Journal of Epidemiology.

“Je kamer pikdonker maken, kan een goed hulpmiddel zijn om depressies te voorkomen”, vertelt professor Kenji Obayashi die meewerkte aan het onderzoek in Time Magazine.

De onderzoekers namen het slaapgedrag en het licht in de slaapkamers van 863 Japanse volwassenen onder de loep. Daarnaast moesten ze vragenlijsten invullen. De resultaten waren duidelijk: hoe meer licht er in iemands slaapkamer was, hoe groter de kans op een depressie. Zelfs deelnemers die een nacht lang blootgesteld werden aan een lamp van 15 watt, ontwikkelden sneller symptomen van een depressie. Om je een idee te geven, je kunt 15 watt vergelijken met het licht van een kaars waar je een meter van af staat.

De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waarom het licht depressieve gevoelens opwekt. Maar volgens Obayashi heeft het waarschijnlijk te maken met het slaap-waakritme van een mens. Het licht brengt dat ritme in de war en dat zorgt dan weer dat het lichaam minder melatonine – een slaaphormoon – aanmaakt. En dit zou psychische gevolgen kunnen hebben. Hoe dan ook, het is een goed idee om je gordijnen te sluiten en een oogmaskertje te dragen.

Meer artikels over mentale gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content