Experten aan het woord: is het ontbijt écht de belangrijkste maaltijd van de dag?

In de wirwar van voedingsadviezen zie je soms door de bomen het bos niet meer. We legden vier experts met verschillende voedingsvisies acht stellingen voor. Topic van vandaag: is het ontbijt écht de belangrijkste maaltijd van de dag?

Het panel

Kris Verburgh
Arts, onderzoeker en auteur. Is bekend geworden van zijn boek De Voedselzandloper, waarin hij ijvert voor een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer vetten. Eten tegen veroudering is een van zijn belangrijkste stokpaardjes.

Katty Uytersprot
Voedingsdeskundige, diëtiste en nutritioniste. Is wars van hypes en diëten die snelle resultaten beloven. Zet in op langzaam afvallen plus gestructureerd en gevarieerd eten. Én 150 minuten bewegen per week.

William Cortvriendt
Arts, auteur en tv-maker. Schreef samen onder andere met Pascale Naessens het boek Puur en Lichter. Vindt dat we minder koolhydraten en meer vetten moeten eten. Natuurlijke, onbewerkte voeding is daarbij het uitgangspunt.

Theo Niewold
Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. Hecht veel waarde aan de onderbouwing van stellingen met bewezen resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Weet dat ouderwetse aalbessen en frambozen bijvoorbeeld net zo gezond zijn als exotische gojibessen.

Lees ook wat de experten zeggen over deze stelling: Eet je fruit beter alleen of in combinatie met andere voedingsmiddelen?

Stelling: Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Een overtuiging die je waarschijnlijk met de paplepel ingegoten hebt gekregen. Je lijf heeft na een nacht slapen immers behoefte aan nieuwe energie. Maar sommigen moeten er niet aan denken ’s morgens iets in hun mond te proppen en houden het bij een kop koffie.

William Cortvriendt: “Je kunt prima zonder ontbijt als je je daar goed bij voelt. Ontbijt je wel, kies dan altijd voor gezond en vullend zoals volle yoghurt met fruit of eieren. Laat confituur, croissants en zeker ontbijtgranen staan. Ontbijtgranen in combinatie met magere melk zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met een snoepreep. Het is candy in disguise.”

Katty Uytersprot: “Omdat je lichaam bij het opstaan meteen harder begint te werken, heb je ook weer brandstof nodig. Ga bijvoorbeeld voor twee sneden volkorenbrood óf voor havermout als je gevoelig reageert op tarwe. Maar dan niet meer dan 35 gram, dit staat gelijk aan twee boterhammen.”

Theo Niewold:Kids in de groei, zeker als ze sporten, zou ik een stevig, gezond ontbijt geven. Maar voor volwassenen is wel of niet ontbijten eerder afhankelijk van wanneer je voor het laatst at. Italianen, die zeker niet dikker zijn dan wij, beginnen hun dag vaak met een espresso, eten ’s middags al wat zwaarder inclusief pasta en ’s avonds nog heel erg laat. Het gaat niet zozeer om de uren, maar eerder om de hoeveelheden. We zijn geen dijkgravers meer, maar eten vaak wel als dijkgravers. Daar moeten we van af.”

Kris Verburgh: “Uit studies blijkt dat als je je ontbijt overslaat maar gedurende de dag toch evenveel eet als iemand die wél ontbijt, je meer in gewicht bijkomt. Reden daarvoor is dat ’s ochtends het ideale moment is voor je metabolisme om koolhydraten, vetten en eiwitten te verwerken. ’s Morgens eten als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een bedelaar zou ik zeker aanhouden.”

 

Meer over gezondheid en voeding:

Openingsbeeld: GettyImages

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content