Paaseitjes galore: zo laat je je aan de feesttafel toch niet verleiden tot té veel zoetigheid

Nog heel even en die jaarlijkse overheerlijke – en ongetwijfeld – rijkelijke paasbrunch zit er weer aan te komen. Om nog maar te zwijgen over al die reeds op voorhand gesnoepte chocoladen easter eggs. Het is algemeen geweten: in tijden van feestdagen en bijbehorende gezellige familie-aangelegenheden eten mensen al eens wat meer dan anders. Bovendien staan we onszelf in deze periode blijkbaar ook veel vaker een kleine ‘uitspatting’ toe: toch nog maar een eitje? Of wat dacht je van dat overheerlijke stukje slagroomtaart?

Om te voorkomen dat al die chocolade, die overtollige vetjes en alle suikers op je gezondheid slaan, houd je dan ook maar best een paar voedingstips achter de hand die ervoor zorgen dat je je ook in Paas-tijden toch niet al té veel laat leiden door je ‘sugar cravings‘. Of die – als het al te laat is – de negatieve gevolgen op je lichaam toch een beetje kunnen uitbalanceren. Dit is wat voedingsexperte Jessica Sepel aanraadt.

Geef proteïnen priotiteit

De beste manier om je bloedsuikerspiegel vast op peil te houden – zodat je op een onverwacht of zwak moment niet instant naar het grootste ei uit het mandje grijpt – is ervoor zorgen dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. Sepel’s tip luidt dan ook: eet een proteïnerijke snack vlak voordat je de paas-festiviteiten aanvat of – als je echt lang aan tafel moet: eet er gewoon eentje tussen de maaltijden door.

Wat voor snacks dat dan best zijn? Een handjevol noten, een proteïnerijke smoothie, een snack met banaan, of één van Jessica’s persoonlijke creaties misschien: Sepel’s suikervrije proteïne balletjes of die op basis van vijgen en tahini bijvoorbeeld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eet een volwaardige maaltijd

Het grootste risico dat uitgebreide buffet-like feesttafels met zich meebrengen, is dat je niet kan kiezen uit de overload aan lekkernijen die er op je afkomt, en je eigenlijk liefst van álles een stukje zou proeven. Dat doe je echter beter niet, zo waarschuwt Sepel. Zijn er proteïnen, vezelrijke gerechtjes, creaties op basis van complexe koolhydraten of gezonde vetten (hallo, bordje verse zalm met dille) in de aanbieding, ga dan ook eerst voor die items.

Dankzij hun samenstelling zullen die je immers al snel een verzadigd gevoel geven, waardoor je je niet als een gek tegoed gaat doen aan de ongezonde dessertjes achteraf. Ruimte overlaten voor op z’n minst één zoetigheidje mag natuurlijk wel!

Ontzeg jezelf niet te veel

Het geheim van een goed uitgebalanceerd voedingspatroon – dat je bovendien langdurig kan volhouden – is natuurlijk jezelf af en toe ook eens iets lekkers toestaan. Je hang naar zoetigheid of andere lekkernijen voortdurend onderdrukken, zorgt in een zwak momentje immers vaak voor een sugar binge – en dan ben je natuurlijk nog verder van huis. Zin in een smeuïg stukje chocoladetaart of een potje tiramisu: go ahead! Maar onthoud: geniet met mate en doe het mindful!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Houd je hoofd erbij

Dat laatste brengt ons naadloos bij Sepels volgende tip: eet alles wat je in je mond stopt mindful. Dat wil zeggen: geniet ervan met volle teugen en houd ten allen tijde je aandacht erbij. Kauw langzaam, en onderzoek terwijl je eet zowel de smaak, als de textuur en vorm van je eten. Regelmatig intunen op je zintuigen is een makkelijke manier om jezelf de gewoontes van mindful eten aan te leren.

Stop met jezelf schuldig te voelen

Veel mensen die met ‘gezond eten’ bezig zijn, vervallen na het toegeven aan een kleine craving vaak in gedachten als ‘dat had ik beter niet gedaan’ of ‘waarom heb ik toch niet gewoon een beetje meer karakter‘. Als een voormalige emotionele eter (en regelmatige binger) kan de voedingsexperte ons vertellen dat deze negatieve gedachen schadelijker zijn voor onze gezondheid, dan het eten dat we zonet naar binnen gewerkt hebben.

Dus: stop met jezelf schuldig te voelen en vertrouw erop dat je lichaam sterk en gezond genoeg is om de opgegeten producten ook te verwerken. Let it go! Want yep, ook body-perfect Jessica eet wel eens een magnum of een brownie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Breng zelf iets lekkers én voedzaam mee

Tot slot is er nog een manier om je aan de easter dish toch niet te laten verleiden tot té veel ongezonde zoetigeheden: breng gewoon je eigen healty exemplaar mee! Want gezond kan absoluut ook lekker zijn! Wat dacht je van Jessica’s kokos-dadel cake met macadamia noten of haar healthy caramel slices bijvoorbeeld.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content