Op haar 25ste laat Phaedra een gastric bypass-operatie uitvoeren, die ervoor moet zorgen dat ze flink afvalt. Op dat moment beslist ze om haar ervaring om te zetten in een stripverhaal ‘Doorsnee’. Het stripverhaal is nu te koop.

Probeer anders eens lightmayonaise

“Ik ben altijd zwaar geweest. Dat zit in de familie. Mijn ouders deden hun best om ervoor te zorgen dat ik gezond at, voldoende bewoog, ging zwemmen en bij de Chiro zat. Omdat dat niet voldoende bleek, ging ik ook al vroeg naar een diëtiste, als klein kindje al. Daar herinner ik me vooral de frustratie van, van op jonge leeftijd al zo gefocust te zijn op gewicht en eten. Alles met de beste bedoelingen, maar de focus op afvallen was zo
sterk dat het misschien niet altijd zo gezond was. Alsof het getal op de weegschaal al de rest tenietdeed. Had ik een goed rapport, dan was de tijd aangebroken om weer wat meer te sporten. Bij alles wat ik deed of waar ik in slaagde, dacht ik: allemaal goed en wel, maar je bent niet gezond. En dan is het lastig om je goed te voelen. Ik heb zo goed als elk dieet geprobeerd. Heel vaak onder begeleiding van diëtistes. Regelmatig bekroop me het gevoel dat die mensen ervan uitgingen dat elk lichaam hetzelfde werkt. Dat omdat zij op gewicht bleven als ze aten wat ze wilden, ik wel gigantisch veel moest eten om zo bij te komen. Ooit stelde een diëtiste me voor om mijn mayonaise te vervangen door lightmayonaise. Dan dacht ik: hoeveel mayonaise denk jij in godsnaam dat ik eet, dat dat het probleem zou zijn? Op mijn  zwaarste was er niks wat ik nog mooi vond aan mezelf. Ik had het gevoel dat ik mijn overgewicht moest compenseren. Door de deur niet uit te gaan zonder lang na te denken over mijn kleding en make-up. Door er altijd zo verzorgd mogelijk uit te zien. Vreselijk vermoeiend, maar voor mij de enige optie om me nog een beetje goed te voelen.”

Op mijn  zwaarste was er niks wat ik nog mooi vond aan mezelf. Ik had het gevoel dat ik mijn overgewicht moest compenseren. Door de deur niet uit te gaan zonder lang na te denken over mijn kleding en make-up.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4
bekijk op één pagina

Meer straffe getuigenissen:

Tekst: Kelly Deriemaeker – Foto: Liesbet Peremans