Wist je dat zo’n één op drie kankers vermeden kunnen worden door een gezondere levensstijl? Verbazend toch! Essentieel onderdeel van zo’n gezonde levensstijl, is uiteraard op tijd en stond een beetje bewegen: vooral dagelijks een stukje wandelen blijkt een erg goede ‘start’ in de strijd tegen kanker.

Niet zo’n goed nieuws voor wie er anno 2019 beroepsmatig ook een nogal sedentaire en ‘ik-plak-bijna-letterlijk-achter-mijn-bureau‘-achtige levensstijl op nahoudt, dus. Dat merkte ook Pink Ribbon, de nationale organisatie in de strijd tegen borstkanker, op. Om alle Belgen een handje te helpen in het aankweken van een gezondere, en meer actieve levensstijl, zette de organisatie – in samenwerking met P&V Verzekeringen – dan ook een heel bijzondere actie op touw: de Pink Ribbon Challenge – oftewel: De Roze Mars.

5 x de wereld rond

In die challenge dagen beide organisaties ons uit om gedurende de maand mei zoveel mogelijk kilometertjes te maken, en op die manier samen in 31 dagen tijd maar liefst 5 maal rond de wereld te stappen. Met hun ludieke challenge wil Pink Ribbon niet alleen de gevaren van kanker opnieuw onder de publieke aandacht brengen (alsook een aardig zakcentje verdienen voor verder onderzoek naar de preventie van kanker en andere projecten die moeten helpen voor een betere (na)-behandeling van de ziekte), maar wil de organisatie dus ons ook helpen om voor onszelf de kansen op kanker alvast zo klein mogelijk te maken. Als dat niet mooi meegenomen is!

Wat Pink Ribbon ons, samen met een aantal experts, daarvoor aanraadt, is dat iedereen per dag zo’n 30 minuutjes extra wandeltijd in zijn schema zou inbouwen. “Minstens een half uurtje wandelen per dag, is maar een kleine moeite: het heeft immers vrij weinig impact op je dagelijkse routine”, zo klinkt het bij Brigitte Boonen, Executive Director bij Pink Ribbon. “Maar voor je gezondheid is het écht wel een enorme stap vooruit.”

Wandelen op de werkvloer

Dat die dertig minuutjes voor de werkende mens desalniettemin wel eens een uitdaging zouden kunnen zijn (je weet wel: druk druk druk), heeft zakelijke partner P&V verzekeringen dan weer goed begrepen. Speciaal voor wie overdag normaliter niet vanachter zijn desktop te halen is, heeft de organisatie een online platform opgericht waarop je allerlei beweegtips kan terugvinden.

Voor mensen die écht veel tijd op de werkvloer spenderen, en daarbuiten maar weinig ruimte over hebben voor sport of beweging (want ja, ook de kinderen moeten nog van school gehaald worden, en het eten geprepareerd..) heeft de organisatie een aantal voordehandliggende, maar efficiënte tips in de aanbieding:

  • Neem eens wat vaker de trap
  • Parkeer je auto een straat verder
  • Stap een halte eerder af als je de bus neemt
  • Loop naar het bureau van een collega in plaats van hem of haar te mailen
  • Ga tijdens de middagpauze eens samen met je collega’s een blokje om

En, als je dan toch al gezellig collegiaal aan het wandelen bent, waarom dan tegelijkertijd niet een centje inzamelen voor het goede doel? Jezelf (en/of je bedrijf) samen met je collega’s inschrijven voor de Roze Mars kan je hier.

En voor wie de wandelkriebels nu al goed te pakken heeft: er is ook alvast een Warm Up Challenge ter beschikking om je een beetje voor te bereiden op het echte werk in mei. Walk on! 

Lees ook: