Ik woonde nog bij mijn ouders en gelukkig kreeg ik ook van hen de volle steun. Ook dat gaf me de kracht om ervoor te blijven gaan. Ik wist zelf niet veel over mijn ziekte, wilde zo weinig mogelijk weten over complicaties en nevenverschijnselen. Ik zocht niets op en stelde geen extra vragen. Ik wilde alleen weten wat ik moest doen om die suiker onder controle te houden, meer niet. Dat gaf me rust: die ziekte zou van mij geen andere vrouw maken. Ik bleef Ragna, ook al hing er constant een insulinepomp aan mijn lichaam.”

I dit it! Goed bezig, Ragna

“Intussen leerde ik mijn vriend kennen. Ook hij aanvaardde me meteen zoals ik ben. Roeland heeft de ziekte van Crohn en is dus ook chronisch ziek. Ergens maakt dat het wel makkelijker. Er is een enorm begrip voor elkaars situatie en dat voel ik aan kleine dingen. Een zak chips voor tv mag ik niet eten. Ik ga meestal rond tien uur slapen en dan hoor ik de kast opengaan en weet ik dat hij wat chips neemt. Uit respect doet hij dat nooit als ik nog in de buurt ben.

Natuurlijk moeten we bij alles wat we doen rekening houden met onze ziektes, maar dat belet ons niet om heel erg te genieten en om vooral niet bezig te zijn met pietluttigheden. Zo wilden we allebei heel graag een kindje. Niet evident, want ik mocht niet zomaar zwanger worden. De bloedglucosewaarde op het moment van de verwekking is essentieel om een gezond kindje op de wereld te zetten. Dat zorgde voor stress en angst, maar uiteindelijk verliep ook dat heel goed.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Lees hier nog meer straffe verhalen van Nathalie die geen man vond voor haar kinderwens en Veerle die bevriend werd met de nieuwe vriendin van haar ex.

Lees ook:

Video: Hoe reageren twee vreemden die 4 minuten in elkaar ogen kijken?

5 dingen die succesvolle mensen doen na hun werk

Een kijk in de woning van de Obama’s na het witte huis

Door: Barbara Claeys