Reageer je onverwacht emotioneel? Dit wil je lichaam je vertellen

Goedele Leyssen

Ben jij ook altijd zo druk dat je geen moment tijd hebt voor jezelf? Vind je te weinig tijd voor sport of gezond koken, maar besef je eigenlijk wel hoe ongezond dat is voor zowel je lichaam als je geest? En wil je daar iets aan veranderen? Dan ben je helemaal klaar voor de 10-daagse Self-Care Challenge van Feeling x Goedele Leyssen! Iedere dag deelt gezondheidsexperte Goedele Leyssen haar gouden tips om de gelukkigste en meest energieke versie van jezelf te worden. Vandaag: reageer je vaak té emotioneel? Dat is meestal omdat je lichaam je iets wil vertellen.

Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, duurt het meestal niet lang voor je emoties je daar attent op maken. Meestal komen ze even onverwacht op bezoek als de boze fee op het geboortefeest van de schone slaapster. En net zoals de boze fee zijn we ze liever kwijt dan rijk. Ook al zien we pijnlijke emoties als pretbedervers die met onze gemoedsrust aan de haal gaan, nochtans zijn emoties erg nuttig. Ze leren ons een heleboel over onszelf. Reageer jij onverwacht emotioneel? Hieronder lees je hoe je ontcijfert wat die emoties je proberen te vertellen.

Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Wat zijn emoties?

Emoties zijn een natuurlijk bijproduct van het feit dat we mensen zijn en geen robotten. Het woord emotie komt van het Latijnse emovere, wat zoveel betekent als ‘naar buiten bewegen’.  Een emotie is energy in motion. Er gebeurt iets of iemand zegt of doet iets. Een gedachte – al dan niet bewust – komt op en als gevolg daarvan voel je iets. Je emotie vertaalt zich in een fysieke reactie: het haar op onze armen gaat rechtop staan, onze maag keert zich om, ons hart gaat sneller slaan, onze adem stokt in onze keel,…

Waarom doen emoties soms pijn?

Als vierjarige legde ik ooit mijn twee handen op de gloeiend hete kachel van mijn oma. De verschroeiende pijn die ik toen voelde was een waarschuwingssignaal dat mijn lichaam uitstuurde zodat ik mijn handen meteen weer wegtrok. Het illustreert hoe nuttig pijn is: het trekt onze aandacht zodat we onszelf kunnen beschermen. Pijnsignalen zetten ook een helingsproces in gang, want het is aan de hand van een pijnsignaal dat ons lichaam weet waar het zijn immuuntroepen en bloed –hopelijk volgeladen met zuurstof en helende voedingsstoffen, – naartoe moet sturen.

“Pijn is vervelend, maar ook nuttig: het trekt onze aandacht zodat we onszelf kunnen beschermen”

Emotionele pijn werkt net als fysieke pijn: Als je hart breekt of er zit een knoop in je maag of er ligt iets op je lever, dan kan dat net zo pijnlijk zijn als wanneer je een blikje cola op je grote teen hebt laten vallen. De pijn die we voelen geeft ons input over wat er in ons leeft zodat we kunnen leren, groeien, de kracht in onszelf ontdekken. Eigenlijk zijn onze emoties een bron van wijsheid, een kans om te helen, de sleutels tot een gelukkig gevoel.

Waarom je je emoties niet mag negeren

We kunnen ervoor kiezen om onze emoties niet te voelen, om ze weg te slikken en zo de pijn te verdoven. Volgens cijfers van het Instituut voor Farmaco-Epidemiologie België blijft het gebruik van antidepressiva in ons land stijgen. Op 20 jaar tijd is het gebruik van antidepressiva verdriedubbeld. Antidepressiva zijn in sommige gevallen uiteraard noodzakelijk, maar zeker niet voor iedereen. Het probleem voor sommige mensen is dat je met een pilletje de scherpe randjes (tijdelijk) van je emoties afschaaft, maar dat je er niets mee oplost.

We hebben nog een heleboel andere creatieve manieren om rond onze emoties te fietsen. We zoeken ruzie met iedereen in onze omgeving, we verliezen onszelf in een obsessie voor eten, seks, Netflix, gamen of gokken, we slapen niet genoeg of teveel, we roken de ene sigaret na de andere, we verliezen ons in ons werk, schranzen gedachteloos hamburgers of chocoladekoekjes...

Jammer genoeg gaan je emoties daardoor niet weg. Weiger je om naar een onderdrukte, onverwerkte emotie te kijken, dan zal die steeds opnieuw opkomen. Ze zal getriggerd worden door dingen die mensen zeggen of doen, of door specifieke situaties waarin je je bevindt. Ze zal ook iedere keer in intensiteit toenemen, waardoor je onvermijdelijk op een punt zal komen waarop je zal overreageren op iets banaals. Bovendien zijn die weggestoken emoties een aanslag op je lichaam. Ze gaan zich op allerlei plekken vastzetten in je lichaam en kunnen op den duur allerlei fysieke klachten veroorzaken. Het is belangrijk om een manier te vinden om je emoties uit te drukken.

”Weggestoken emoties gaan zich op allerlei plekken vastzetten in je lichaam en kunnen op den duur allerlei fysieke klachten veroorzaken.”

4 tips om beter met je emoties om te gaan

1. Stel jezelf de vraag: Waarom voel ik wat ik voel?

Emoties zijn symptomen van een dieper liggend probleem. Alles wat je voelt, vertelt je dat er iets is dat je moet weten om je beter te voelen. Emoties lossen hun greep pas wanneer we de moed vinden om daarnaar te kijken. Stel jezelf daarom de vraag: ‘waarom voel ik mij eigenlijk zo?’

Eén keer je uitgevist hebt waar je emoties vandaan komen, kun je automatisch meer begrip opbrengen voor hoe je je voelt. Ook als je waarom nog niet helemaal duidelijk is, is het belangrijk om jezelf niet genadeloos te bekritiseren. Emoties zijn de natuurlijkste zaak van de wereld.

2. Luister naar je buikgevoel

Erkennen dat een bepaalde emotie er is, en ze omarmen als een stuk van jezelf, is meestal genoeg om ze te doen verdwijnen… Maar misschien kan je wel meer doen: iemand bellen, een brief schrijven,... Kijk of er iets is dat je kunt doen om je beter te voelen en wat dat is.

3. Steek de schuld over hoe je je voelt niet op anderen

De mensen rondom je houden je een spiegel voor. De emoties die ze in je opwekken zijn, hoe moeilijk ook om te aanvaarden, eigenlijk ‘bewustzijnscadeautjes’. Ze helpen je om je bewust te worden van de emoties die rondspoken in jezelf. We hebben de neiging om –als we het moeilijk hebben- te focussen op wie er ‘schuldig’ is voor hoe we ons voelen. Zolang je de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt echter niet claimt en niet op zoek gaat naar de ‘Waarom’ in jezelf, dan geef je je grootste kracht uit handen, namelijk die om zelf te bepalen hoe je je voelt.

4. Mediteer

Door regelmatig (liefst dagelijks) te mediteren, leer je je gedachten en de emoties die daaruit voortvloeien te observeren zodat ze je minder makkelijk meenemen op een emotionele trip.

Hoe meer je aan de slag gaat met je emoties, hoe wijzer, sterker en bewuster je ook zal worden. Het wordt makkelijker voor je om rustig en zelfzeker te blijven onder uitdagende omstandigheden die je vroeger helemaal van je melk zouden gebracht hebben. Je hebt eindelijk het gevoel dat je aan het stuur zit, en wat is er heerlijker dan dat?

3 tips om voor een instant beter gevoel

Naast dieper emo-werk, zijn er een heleboel manieren die je van dag tot dag kunnen helpen om je instant beter te voelen.

1. Luister naar muziek

Uit studies die gedaan werden aan de universiteit van Californië bleek zelfs dat je vermogen om abstract te redeneren omhoog gaat en je stress naar beneden door te luisteren naar de piano sonates van Mozart. Ook zeegeluiden, vogel- en andere natuurgeluiden creëren rust. Researchers aan de universiteit van Maryland Medical Center ontdekten dat de bloedvaten van hun (menselijke) proefkonijnen 26% meer opengingen wanneer ze naar vrolijke muziek luisteren. Depri muziek verkleinde de diameter met 6%.

2. Ga voor een knuffel

Een knuffel aan het begin van een dag vol uitdagingen doet wonderen voor je stress-quotiënt, de rest van de dag. Dat ontdekte psychologe Karen Grewer tijdens een studie die ze samen met de School of Medicine aan de University of North Carolina-Chapel Hill uitvoerde en waar 185 koppels bij betrokken waren. Aanraking en de zachte druk die je voelt wanneer je een knuffel krijgt, stimuleert zenuwuiteinden onder de huid waarna kalmerende signalen naar de hersenen gestuurd worden en minder stresshormonen geproduceerd wordt. Je oxytocineniveau stijgt, waardoor je immuunsysteem beter gaat werken en je hersenen ontspannen.

Knuffelen met je dieren is ook erg therapeutisch. Uit tal van studies blijkt dat huisdieren je afleiden van je dagelijkse zorgen en je bloeddruk omlaag halen. Wanneer je een huisdier knuffelt, stimuleert dat je lichaam om het knuffelhormoon oxytocine aan te maken en dat geeft vertrouwen en vermindert stress. Jij voelt je beter en je kat (of hond of konijn) ook. Ook een huisdier onder je bureau werkt als een uitstekende stress buffer.

3. Ga voor (zelf)massage

Een volledige lichaamsmassage met een kwalitatieve olie -ook als je het zelf doet- heeft een intens kalmerend effect op je zenuwstelsel. Tijdens de massage dommelen je stressshormonen in, waardoor je hormonale stelsel langzaam weer in balans kan komen. Uit een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine blijkt dat het cortisolniveau in je lichaam daalt na een massage en dat de hoeveelheid witte bloedcellen – onmisbaar voor een sterk immuunsysteem- toeneemt, samen met het knuffelhormoon oxytocine in je lichaam. Massage heeft ook een positief effect op insomnia, angst, pijn, stijfheid, vermoeidheid,... Als er niemand in de buurt is om je te masseren, dan kun je het ook gewoon zelf doen. Voel je je overspannen, overprikkeld en overweldigd? Geef jezelf een oliemassage met amandelolie. Dit ritueel -in de ayurveda Abhyanga genoemd- helpt je om opnieuw te connecteren met je lichaam wanneer je te veel in je hoofd zit. Voeg voor meer effect enkele druppels essentiële olie toe aan je basisolie. Lavendel is een goede keuze, net zoals mirre of Romeinse kamille.

Tips voor je massage: 

  • Vergeet je buik en je oren niet. De nervus vagus –onze belangrijkste ontspanningszenuw- vertakt zich in je buik en je oren.
  • Masseer ook je handpalmen en voetzolen. Door je handpalmen en voetzolen te masseren, stimuleer je de energie in je volledige lichaam.
  • Masseer je hoofdhuid.

Word lid van de self-care club

Goedele Leyssen lanceert samen met Feeling een 10-daagse self-care challenge. Tijdens de challenge zal je strategieën en vaardigheden leren voor een gezond, gelukkig en succesvol leven. Ga vanavond om 20u naar De SelfCare Club op Facebook voor een korte Facebook Live waarin je een leuke oefening zal leren waar je je dag mee kunt kick-starten, en je krijgt meteen ook een extra uitdaging voor de dag erna.

Meer lezen over zelfliefde en zelfzorg? Dit artikel maakt deel uit van de self-care challenge van Goedele Leyssen & Feeling. Ontdek hier alle artikels en tips van Goedele.

Meer tips van Goedele Leyssen:

Foto: Kurt Stallaert, uit Goedeles boek Boost.

Partner Content

Gesponsorde content