Als je alleen bent, eet je minder gezond. Dat heb je misschien zelf gemerkt, maar dat ontdekte ook diëtiste Sanne Mouha in haar praktijk. Bovendien ontdekte ze dat het écht waar is toen ze zelf 5 kilo bijkwam als single. Om alle singles een handje te helpen, bundelt ze haar favoriete recepten in het boek ‘Gezond koken voor één’.

Snel een snack eten of iets knabbelen voor de tv, het is zó verleidelijk als je single bent. Toch kan het ook erg leuk zijn om te koken voor jezelf. Deze drie recepten zijn lekker, gezond én snel klaar. Smakelijk!

Snelle risotto

Aan deze versie besteed je niet zo lang als de klassieke risotto.

Nodig voor 1 persoon:

  • 30 gram rijst
  • 150 ml water
  • 1/3 blokje kippenbouillon
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1/2 ui
  • 125 gram champignons
  • +/- 100 gram kabeljauw uit diepvries
  • 1 eetlepel room of kokosmelk

Zo maak je het:

  • Breng het water samen met de rijst en het kippenbouillonblokje aan de kook. Voeg er het currypoeder aan toe.
  • Snijd ondertussen de ui en de champignons in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de rijst. Zet het deksel op de pot. Laat zo 5 minuten doorkoken.
  • Snijd de diepgevroren kabeljauw in grote stukken en voeg ze bij het mengsel. Kook nog eens 5 minuten.
  • Haal het deksel van de pot en zet het vuur op de laagste stand. Voeg de room of kokosmelk eraan toe en laat nog 5 minuten doorkoken zonder deksel. Goed roeren, want nu stijgt de kans op aanbakken.

Variatie:

  • Graag wat meer kleur? Voeg dan paprika of erwtjes toe.
  • Kabeljauw zalm, polak… of gelijk welke andere vis vervang de vis door 1/3 blik kikkererwten, quornfilet of een spiegeleitje roer er op het einde stukjes parmaham onder of serveer met runder- of kippenblokje.

 

Tomaat à la mama

Nodig voor 1 persoon:

  • 2 tomaten
  • 1 koffielepel tijm
  • 1 koffielepel oregano 
  • 1/3 koffielepel knoflookpoeder
  • 50 g feta of geitenkaas
  • Peper
  • Zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Was de tomaten en snijd ze doormidden. Schik de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat, met de gesneden kant naar boven.
3. Meng tijm, oregano en knoflookpoeder.
4. Bestrooi de tomaten eerst met een deel van de kruiden. Verkruimel de feta erboven. De rest van de feta kun je gewoon op de bakplaat leggen.
5. Bestrooi het geheel met de overgebleven kruiden, peper en zout.
6. Zet 12 minuten in de oven. Je keuken zal nu helemaal naar een mediterrane vakantie ruiken.

Lekker met:

couscous, toast, croque, krielaardappelen of pasta.

Snoepballetjes

Nodig voor 1 persoon:

  • 5 eetlepels havermout
  • 2 volle koffielepels jam
  • 1/2 koffielepel boter
  • 1/2 koffielepel cacaopoeder

Zo maak je het:

1. Meng de havermout met de jam en de boter. Kneed en vorm vier balletjes van het mengsel.
2. Schud wat cacaopoeder uit op een bord en rol de balletjes erin. Zorg dat het geen dikke laag is en rol kort na.
3. Je kunt ze meteen opeten, maar deze balletjes zijn het lekkerst na een nachtje rusten in de koelkast.

Variatie:

  • Vervang cacaopoeder door amandelpoeder, gehakte noten of kokosrasp.
  • Vervang jam door appelmoes, siroop of honing.

Meer recepten vind je in ‘Gezond koken voor één’ van Sanne Mouha van uitgeverij Lannoo. Te koop voor 19,90 euro.

Meer artikels voor single ladies: