Het meest rigoureus gevormde bikini-lijf hier, de meest verbluffende ab fab outfits geschoten op een of andere adembenemende locatie daar (hello, Miami beach of mountaintop in Peru), of dé coolste group selfie op het zoveelste zinderende stadsfeestje dat jij natuurlijk net gemist hebt… Yes, je kent het wel: de meeste instagram-profielen flashen je eigen tekortkomingen en FOMO-angsten recht terug in je gezicht. Leuk om naar te kijken – dat zeker, maar even gelukkig worden we daar eigenlijk toch niet altijd van.

De meeste social media-accounts zijn dan ook een uitvergroting van het picture perfect leventje waar we – mede door onze merocratisch ingestelde ‘alles kan en alles mag‘-maatschappij – zowat allemaal naar zijn gaan verlangen. Want, jawel hoor – ook al verloop het proces niet altijd even bewust – op een of ander niveau wil je net als al die andere succesvolle mensjes aan je zij, toch ook wel graag die pérfecte job, de supercoole en interessante sociale inner circle, het mooiste huisje (tuintje, boompje, kindje) uit de rij en als het even kan nog een slank en van gezondheid blakend lichaam en wat zingevende hobbies on the side ook.

Give me a break

Simpel om dragen is die eindeloze stroom aan ‘innerlijke moetjes’ en moeilijk te bereiken levensdoelen echter niet altijd. Bij heel wat mensen borrelt van tijd tot tijd dan ook al eens de snakkende noodzaak op, om even een kleine break uit dat eisende leven in te lassen. Wat als er – voor heel even misschien maar – een manier van leven bestond, waarin we ons toch iets meer konden losmaken van wat de maatschappij – en ook wijzelf inmiddels – allemaal van ons verwacht? Wat als we ons voor heel even niet lichtjes verpletterd moesten voelen onder onze torenhoge idealen, maar ons net konden terugplooien op de ‘gewoonheid’ van het leven en daar nog van konden genieten ook?

Wel, goed nieuws: want ook voor dat back to basics ‘ik-plooi-even-helemaal terug-op-mezelf’-gevoel zijn er wel degelijk een aantal toffe Instagram-accounts om je op weg te helpen.

#1. Growing Wild Things

Ergens op een berg in het mooie Italië leeft Katrien Van Deuren – samen met haar man, haar drie kinderen en een kudde schapen – het back to basics vertraagde leven waar ze altijd al van droomde. Op haar account bulkt het dan ook van de into the woods, minimalistische en ‘off presure‘-foto’s die het zuurstofgehalte in je bloed onmiddellijk doen stijgen. Een leuk account voor iedereen die al eens durft dromen van een verhuis ver weg van de hectiek van zijn alledaagse en grootstedelijke leventje.

#2. The Fieldwork

Ook The Fieldwork is een superleuk profiel voor iedereen die er van tijd tot tijd aan denkt om zichzelf ook te ontdoen van het voortrazende ratrace-like en door de maatschappij voorgeschreven leven. In 2018 besloot actrice en bezielster van de Antwerpse Buchbar, Kim Hertogs, haar gezellige nostalgische zaakje in hartje Antwerpen te verkopen, en te beginnen aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Al snel stampte ze The Fieldwork uit de grond: een project waarmee ze vooral mensen wil inspireren om terug op zoek te gaan naar de verloren link tussen onszelf en het grotere natuurlijke geheel – de kosmos (water, aarde, lucht, vuur).

Ook op haar persoonlijke account deelt de 37-jarige actrice trouwens regelmatig zachte, inspirerende en échte verhalen over haar zoekende, altijd fluctuerende en niet noodzakelijk volgens de norm verlopende leven. Een aanrader voor iedereen die niet per se bínnen de lijntjes wil kleuren.

#3. Gurls Talk 

Gurl Talk, een female empowering-account dat initieel werd opgericht door het model Adwoa Aboah, is misschien niet doodzakelijk gericht op een vertraagd en ‘simpeler’ leven, maar wil wel een hart onder de riem zijn voor iedereen die al eens worstelt met het hele ‘vrouw zijn in de wereld van vandaag‘. Het account staat dan ook bol van toffe (ja, dat lees je goed: geen cheesy), korte no-nonsense inspirational quotes en ludieke moodspiration beelden. Very quirky én motiverend: power up girls!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

#4. Humans of New York

Ook op het profiel van Humans of New York alleen doorleefde verhalen en échte mensen. Geen picture perfect supersterren, afgelikte diva’s of bekende gezichten sieren hier de foto’s en de achterliggende verhalen, maar wel de gewone New Yorker: die met een normale job, een doorsnee gezin, een average life, maar ook die met z’n eigen buitengewone levensverhaal. Want elke mens – hoe ‘gewoon’ ook – is uniek. Een werkelijk verademend pareltje tussen het gros van overdreven afgeborstelde, ‘alles is geweldig’ en ‘my life is better than yours’-profielen.

#5. Eva Daeleman

Nog zo’n verademing zijn de social media-accounts van het voormalige MNM- en één-gezicht Eva Daeleman. Na haar ‘jaar van de hond‘ heeft Daeleman de manier waarop ze tegen het leven aankijkt – en hoe ze het daadwerkelijk lééft en indeelt ook – drastisch omgegooid. Liever dan meelopen in een genormeerd en high maintenance-leventje, koos Eva voor een vertraagd en meer doorvoed leven: eentje met voldoende liefde, ruimte en aandacht voor zichzelf – én voor haar lijf, mentale balans en gezondheid.

Na een korte tussenstop in Mechelen – waar ze de yogapraktijk Studio Stil oprichtte, verhuisde Daeleman dit jaar dan ook naar het meer laid-back en zuurstofrijke Oostende, alwaar ze een nieuwe inspirerende onderneming uit de grond stampte: het Coachinghuis Oostende. Voor iedereen die – net als Eva zelf – op zoek wil naar een meer kwaliteitsvol leven, gebaseerd op niets meer of minder dan ons innerlijke buikgevoel, los van wat de maatschappij ons voorschrijft.

#6. A simple Danish

Yes, de laid-back hygge-levensstijl die in feite al deze blogs lichtjes promoten of voorstaan, is eigenlijk staatseigendom van de Denen. Al sinds jaar en dag leeft de gemiddelde inwoner van Denemarken immers al volgens dit relaxte en natuurlijke levensmotto: geniet van de simpele dingen, heb oog voor de natuur, houd het fris, minimalistisch en niet te ingewikkeld en pluk vooral de dag – maar dan Scandinavian style.

Het profiel van A Simple Danish loopt dan ook over van de verstilde, gedetaileerde en zuivere beelden uit een alledaags, rustig, duurzaam en vegan-geïnspireerd leven.

#7. Read tea leaves

Read tea Leaves geeft ons een inkijk in het mooie, vertraagde, minimalische leven van Erin Boyle, auteur van het book The Simple Life, en haar twee dochtertjes. Pal in het midden het hectische en vaak voortrazende New York vindt het gezin er een haast poëtisch mooie manier om er toch doorvoed, liefdevol en authentiek door het leven te gaan. ‘Finding beauty in the small & ordinary’, lijkt dan ook zowat het motto van de Boyles te zijn. Insta girl-crush voor het leven!

#8. Soms ook heimwee

Tot slot hebben we nog de ‘take a minute to sit, relax and enjoy the view’-reisblog/instagram van de Belgische avonturier en fotograaf Yannick De Pauw in de aanbieding. Zonder over te gaan tot luxe-extravaganza of gepolijste beelden, slaagt de wereldreiziger er moeiteloos in de mooiste plekken overheen de hele wereld onze huiskamer te laten binnenstromen.

Met de focus op outdoor, avontuur, kamperen on low budget en soloreizen, wil Yannick met z’n verhalen vooral de reismicroben aanwakkeren bij iedereen die wel zin heeft om de weide wereld in te trekken, maar daarvoor zijn ‘stoute schoenen’ nog niet gevonden heeft. “Mijn visuele reisblog is er voor de grote twijfelaars, de mietjes en de bange zieltjes”, zo schrijft hij het zelf.

Lees ook: