“Stop met calorieën tellen als je wilt afvallen”, zegt nieuwe studie

Pascale Naessens zweert er al jaren bij: calorieën tellen is géén goed idee als je kilo’s kwijt wilt. En nu is er ook een nieuwe studie die het bewijst. Minder koolhydraten eten en gezonde vetten zijn wél een goed idee als je kilo’s kwijt wilt.

Jarenlang leek calorieën tellen dé manier om af te vallen. Minder eten en meer bewegen zou de sleutel zijn om van die kilo’s verlost te raken. Al krijgt die theorie al een tijdje heel wat tegenwind. Onder andere Pascale Naessens en arts William Cortvriendt beweren dat een koolhydraatarm voedingspatroon mét gezonde vetten beter is.

Sneller metabolisme

Een nieuwe studie – in het tijdschrift BMJ – steunt die theorie. Voor het onderzoek lieten Amerikaanse onderzoekers 250 mensen met overgewicht een dieet volgen: ze moesten koolhydraatarm en vetrijk eten. Het gevolg: hun metabolisme versnelde en na vijf maanden verbrandden ze 250 calorieën meer dan mensen die wel veel koolhydraten en weinig vetten eten. Ze vielen af én konden hun gewicht beter behouden. Laat die vette vis en avocado’s dus maar komen.

Dokter William Cortvriendt vertelde legde in een interview al eerder uit waarom calorieën tellen geen zin heeft. Hij raadt aan om minder koolhydraten te eten en meer eiwitten en vetten op het menu te zetten. Eiwitten en vetten worden in tegenstelling tot koolhydraten meestal niet rechtstreeks aangewend voor energie, maar doorgaans eerst gebruikt als bouwstof voor hersenweefsel, celmembranen en spieren, en voor de synthese van allerlei biologisch actieve stoffen zoals enzymen, afweerstoffen en hormonen. Deze voortdurende opbouw en afbraak van weefsels, celmembranen en biologisch actieve stoffen kost ons lichaam energie. De eiwitten en vetten die we tot ons nemen, ondergaan dus vaak een zodanig lange stofwisseling in ons lichaam, dat uiteindelijk slechts een zeer klein deel als netto energie beschikbaar komt. Meer zelfs: Soms zullen de uit onze voeding afkomstige eiwitten en vetten uiteindelijk geen positieve, maar een negatieve bijdrage aan onze energiehuishouding leveren.” En dat is nog niet alles. “Calorieën in natuurlijke vetten en eiwitten blijken namelijk te zorgen voor een gevoel van verzadiging, waardoor we vanzelf tijdig ophouden met eten”, legde hij uit.

Brood met beleg

Natuurlijk is het niet gemakkelijk om géén koolhydraten meer op het menu te zetten. Dus het risico bestaat dat je al snel teruggrijpt naar koolhydraten. Maar volgens dr. Cortvriendt is dat niet nodig. “Geen koolhydraten eten is onmogelijk en onnodig. Zelfs broccoli bevat koolhydraten. Het is gewoon een kwestie van keuzes maken. Heb je zin in brood, doe er dan een dikke laag boter op, ham, kaas, avocado... Alles wat je lekker vindt. Je zult sneller vol zitten en maar twee sneden brood eten in plaats van vier.” Meer tips lezen van William Cortvriendt? Lees hier nog eens het interview.

Wil je ook tijdens de feestdagen heerlijke gezonde gerechten op tafel? Haast je dan nú naar de krantenwinkel. Deze maand vind je bij Feeling gratis het Gastenboek van Pascale, boordevol tips & recepten.

Zelf aan de slag? Hier vind je handige tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content