Volgens een studie van King’s College London, gepubliceerd in het Journal of Clinical Nutrition, is het verband tussen goed slapen en gezond eten nog véél groter dan we denken. Met 20 minuten extra slaap zou je immers ongezonde snack-cravings overdag tegen kunnen gaan.

Het onderzoek

De studie onderzocht 42 gezonde mensen die tussen de vijf en zeven uur per dag sliepen. Dat is flink wat minder dan de aanbevolen hoeveelheid. De helft van de deelnemers volgde een programma dat hun slaap verbeterde. Zo mochten ze geen koffie meer drinken, moesten ze een ontspannen bedtime routine aanhouden en niet met een te volle of te lege maag gaan slapen. De andere helft veranderde niets aan hun slaapgewoontes.

Minder drang naar suikers en koolhydraten

Wat bleek? 86% van de groep die een gezondere avondroutine volgden, verhoogde hun slaaptijd met gemiddeld 21 minuten en speelden een maand na de start van het onderzoek zo’n 10 gram minder suiker per dag naar binnen. De lange slapers aten bovendien ook minder koolhydraten. “Het feit dat langer slapen leidt tot een vermindering in de suikerinname suggereert dat een simpele verandering in levensstijl mensen kan helpen om gezonder te eten,” concludeert Dr. Wendy Hall, die het onderzoek leidde, in NewscientistMeer slapen om sneller af te vallen? Klinkt als een érg goed plan.

 

Meer tips om af te vallen

Beeld: & Other Stories