Tips van een expert: neem 21 dagen een ijskoude douche

Pieter Vanderhaegen

Hoe wordt iemand een betere versie van zichzelf? Dat is een vraag die Pieter Vanderhaegen, auteur van het boek ‘21 dagen, 100 challenges voor een gezonder, wijzer en blijer leven’, sterk bezighoudt. Hij geloof dat gewoonten hierbij een belangrijke rol spelen. De filosoof Aristoteles formuleerde het zo: “We are what we repeatedly do. Excellence then, is not an act, but a habit.” Exclusief voor Feeling geeft Pieter drie dagen lang tips om de beste versie van jezelf te worden.

 

De notie ‘21 dagen’ startte in de jaren 50 bij de Amerikaanse plastisch chirurg Maxwell Maltz. Die stelde vast dat patiënten drie weken nodig hadden om een ‘geamputeerd lichaamsdeel’ gewoon te worden. Dat inspireerde hem om ook bij andere gewoonten te meten hoelang het aanleren ervan duurde. En weer kwam hij uit op (minstens) 21 dagen. Maltz’ bevindingen inspireerden psychologen, gedragstherapeuten en schrijvers van zelfhulpboeken om het cijfer 21 tot zaligmakend te kronen. Zover wil ik niet gaan, er is geen keihard wetenschappelijk bewijs dat 21 dagen altijd volstaan om je denken een nieuwe koers te geven. Maar het is ook geen onzin: een periode van 21 dagen is wel degelijk realistisch en net lang genoeg om minstens een aanzet te geven tot een nieuwe gewoonte.

Challenge #2: Neem 21 dagen een ijskoude douche

Wat gebeurt er als je doucht met ijskoud water? Omdat je lichaam streeft naar een constante lichaamstemperatuur gaat het meteen opwarmen. Dat proces stimuleert je immuunsysteem. Bij een recent onderzoek ging één groep een tijdje koud douchen, terwijl de personen uit de andere groep zich elke morgen laafden aan een heerlijk warme douche. De eerste groep meldde zich de weken daarop 29% minder ziek in vergelijking met de tweede groep. Verder is koud douchen goed voor je metabolisme, je bloedcirculatie, je huid en je badass-gehalte.

Nog 1 extra tip voor je onze de douche gaat

Huiver je van het idee alleen? Eindig dan je warme douche met koud water.

De Nederlander Wim Hof is een wandelend reclamepaneel voor het nemen van koude douches. De man gedraagt zich als een moderne superheld. Hij beklom de Kilimanjaro in zijn ondergoed, liep een marathon door de Sahara zonder te drinken en niemand zat ooit langer in een bad gevuld met ijs. Er staan 21 wereldrecords op zijn naam. Volgens Wim Hof is iedereen tot dergelijke prestaties in staat. En een van de belangrijkste technieken om je lichaam te harden is dagelijkse blootstelling aan koud water.

Wil je nog meer tips lezen van Pieter? Check dan hier het eerste artikel van Pieter: eet 21 dagen zoals je grootmoeder. 

Meer tips van een expert

Tips van een expert: heb jij een flamingobaas?
Tips van een expert: zo blijf je in touch met je lichaam

Partner Content

Gesponsorde content