Tips om jezelf en anderen minder te beoordelen

Hoe start je elke dag van je leven vol energie? VRT-reporter en -presentatrice Saartje Vandendriessche merkte op haar 40ste dat ze vaak zonder energie wakker werd. Omdat ze van die vermoeidheid afwilde, ging ze op zoek naar de oorzaken van haar energietekort, die ze neerschreef in haar boek ‘Altijd Energie’. Voor Feeling geeft ze in drie boeiende artikels tips om met volle energie te genieten van het leven. Vandaag: de voordelen van een sessie mindfulness...

De grote cabaretier/zanger Herman Van Veen bezong in het bekende nummer Opzij in 1979 al hoe we ons door de dag joegen. “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast”… Het is er anno 2017 niet beter op geworden. We jagen ons op, hebben voor niets nog tijd en alles moet snel. Het lijkt alsof we er helemaal niets aan kunnen doen. Of toch? Jawel, jawel. Mindfulness – je hebt er zeker al over gehoord – is een vorm van meditatie die je kan helpen om stress te verminderen, je slaap te verbeteren en spierpijn te verlichten. Mindfulness is overal.

Leren loslaten met mindfulness

Bij mindfulness komt het erop neer om je aandacht op het hier en het nu te vestigen; mindfulness gaat ervan uit dat je enkel in het hier en het nu gelukkig kunt zijn. Elke dag gaan onze gedachten met ons aan de haal; we moeten dit, moeten dat, jagen ons op, creëren stress en leven op automatische piloot. Maar het kan ook anders. We kunnen ervoor kiezen om ons niet langer te laten leiden door onze gedachten, om onze dagelijkse besognes en ons gepieker niet meer de orde van de dag te laten bepalen.

In mijn cursus mindfulness leerde ik aanwezig zijn in het dagelijkse leven, mildheid voor mezelf en voor wat er is, waarnemen zonder te oordelen, minder automatisch reageren. Kortom, meer innerlijke rust vinden, persoonlijk welbevinden en meer ruimte in mijn hoofd.

Waarom iets voor jou?

Bij de eerste sessie stelde iedereen zich voor en vertelden we waarom we aan deze cursus deelnamen. Veel motivaties leken op elkaar: te perfectionistisch, te veel willen pleasen, burn-outs, te veel interesses en te weinig tijd, to-do lijsten maken, een te chaotisch leven (ik dus), maar ook veel mensen die vonden dat ze te veel oordeelden over zichzelf en anderen. De sessie was nog niet halfweg en ik had zelf al een paar cursisten beoordeeld. Lap. Ik wil ook niet dat anderen dat over mij doen.

De hele sessie was een oefening in het loslaten, het denken en het omarmen van het nu-moment. Ons hoofd blijft voortdurend malen, analyseren, niet enkel in het nu maar ook in de toekomst. Een denker houdt niet van het huidige moment en dat is net wat mindfulness ons leert: onze focus op het nu leggen.

Hoe beoefen je mindfulness?

bewust zijn via lichaam en zintuigen
bewust aandacht geven aan dagelijkse bezigheden
• levenshouding: acceptatie van wat er is, hier en nu
mediteren
bewust worden van niet-effectieve gedachten en gedragsreacties

Nog zeven richtingaanwijzers

niet oordelen – vind ik persoonlijk een hele belangrijke. Als je niet oordeelt, kun je met iedereen fris in contact staan. Pas het toe, het vergemakkelijkt het leven enorm
acceptatie – niet vechten tegen de realiteit, bijvoorbeeld als iemand moeilijk doet,
dan accepteer je dat net zoals het weer
niet streven – niet voortdurend ‘het goed willen doen’
vertrouwen hebben in jezelf, en ook in het proces
geduld hebben
nieuwsgierig blijven, het kind in jezelf niet verliezen
• telkens opnieuw beginnen. Als je het zou willen opgeven, dan begin je opnieuw, mindfulness moet je volhouden.

Wil je meer tips van Saartje? In dit artikel vertelt ze welke groenten uit eigen tuin hetzelfde effect hebben op je gezondheid dan hippe superfoods.

Zo vermijd je stress

Partner Content

Gesponsorde content