Uitgelicht: 6 x de meest gehoorde misverstanden over de kookstijl van Pascale Naessens
Van 2010 is het geleden dat gezonde kookgoeroe Pascale Naessens haar allereerste kookboek op de markt bracht. Zo’n dikke tien jaar later groeide het ex-model slash tv-persoonlijkheid uit tot één van de meest vooraanstaande culinaire auteurs in Vlaanderen. Desondanks blijven er rond haar visie op voeding en gezondheid nog steeds een paar hardnekkige misverstanden bestaan. De meest voorkomende misvattingen over de levensstijl van Pascale op een rij.
Gezond eten: 6 x de meest voorkomende misverstanden rond de levensstijl van Pascale Naessens
Dit artikel maakt deel uit van ons Go Pure by Pascale Naessens dossier. Klik hier voor meer info.
1. Van Pascale mag je geen koolhydraten eten
Pascale Naessens: “Kijk, op de eerste plaats wil ik aangeven dat het iedereen vrij staat om te eten hoe zij of hij wilt, ik vind vrijheid heel belangrijk. Maar ik deel graag mijn eigen ervaring en kennis rond voeding en soms ontstaan er zaken die een eigen leven beginnen te leiden. Een van de misvattingen rond mijn manier van eten die ik zelf het vaakst tegenkom, is dat ik zou aanbevelen om koolhydraten volledig van het menu te schrappen. Dat klopt natuurlijk niet, ik eet iedere dag een fruitontbijt, vol heerlijke koolhydraten. In mijn boeken vind je naast fruit ook groenten, quinoa, linzen, volle granen, bonen… allemaal gezonde koolhydraten. Vroeger gebruikte ik ook de term: koolhydraatselectief, ik kies dus enkel de gezonde, traag verteerbare koolhydraten en ik vermijd de snelle geraffineerde koolhydraten zoals die in brood, pasta, witte rijst, ook aardappelen, enzovoort.
De verwarring komt er ook door ‘Ketokuur’, bij een ketogeen dieet halen we de koolhydraten nog meer naar beneden, maar ook dan eet je nog altijd koolhydraten. Het is eigenlijk onmogelijk om geen koolhydraten te eten, omdat ze overal in zitten. Maar zoals de titel aangeeft gaat het om een kuur, dit moet je ook zien als een vastenkuur die je af en toe kunt volgen. Maar ik zie dit niet als een manier van eten, mijn manier van eten kun je het best omschrijven als ‘gematigd koolhydraatarme mediterrane voeding’.
“Ik eet niet koolhydraatloos, maar koolhydraatselectief: ik kies enkel voor de gezonde, traag verteerbare koolhydraten en vermijd de snelle geraffineerde soort zoals die in brood, pasta en witte rijst”
De term koolhydraatarm klopt als je het vergelijkt met onze westerse manier van eten, die koolhydraatrijk is. De meeste Belgen halen meer dan de helft van hun dagelijkse energie uit snel verteerbare koolhydraten. Als we rondkijken moeten we toegeven dat dit geen success is, meer dan de helft heeft overgewicht. Het probleem met die snelle koolhydraten is dat je er nooit genoeg van hebt, omdat ze heel verslavend werken en intussen krijg je heel wat lege calorieën binnen die je dik en ziek maken. Je ziet dat vooral diabetes type 2 oprukt, onder meer als gevolg van de overdaad aan snelle koolhydraten. Eigenlijk moet je snelle koolhydraten zoals wit brood, zien als dessert, zo reageert het ook in je lichaam. Af en toe eet ik ook wel eens snelle koolhydraten, maar niet als maaltijd, wel als dessert zoals een stukje chocoladetaart bijvoorbeeld.
“Eigenlijk moet je snelle koolhydraten zoals wit brood en pasta, zien als dessert. Zo reageren die ook in je lichaam”
Het belangrijkste advies volgens alle wetenschappers die ik volg, is om je basismaaltijden samen te stellen met verse, onbewerkte voeding, deze voeding verzadigt en is voedzaam, daardoor komen je hormonen tot rust en zal je minder hunkeren naar zoet. Het is ook trouwens moeilijk om je te overeten in ‘echte voeding’. Omdat onbewerkte voeding een totaal andere reactie uitlokt in je lichaam dan bewerkte voeding. Bij onbewerkte voeding komen je hormonen tot rust, bij bewerkte voeding slaan je hormonen op hol, je wordt daardoor gestimuleerd om nog meer te eten en je hunker naar zoet wordt gestimuleerd.”
2. Lowcarb eten betekent met honger van tafel gaan
Pascale: “Het klopt dat bij mijn gerechten de typische ‘Vlaamse’ en koolhydraatrijke vullers ontbreken, zoals pasta, rijst, aardappelen en brood, daardoor durven mensen al eens denken dat mijn recepten onvoldoende vullend zijn. Maar het tegendeel is waar. Ik laat niet zomaar iets weg, in de plaats krijg je meer vezels en vetten en die vullen beter. Maar ik begrijp het wel, mensen kijken naar het volume en een berg aardappelen of spaghetti is natuurlijk groot. Maar het nadeel is dat je na een half uur weer honger hebt. Je moet dus niet zozeer naar het volume kijken, maar naar de reactie die voeding in je lichaam uitlokt. Het zijn vooral proteïnen en vetten die verzadigen en niet zozeer koolhydraten.
“Het is niet omdat een gerecht veel volume heeft, dat het ook ‘vullend’ is: het zijn vooral proteïnen en vetten die verzadigen en niet zozeer koolhydraten”
Bovendien werk ik met onbewerkte producten die nog al hun vezels en vetten bevatten waardoor ze ook meer verzadigen en vooral langer verzadigen. Mensen zijn daardoor vaak verrast als ze aan de slag gaan met mijn boeken, dan krijg ik reacties als ‘tot mijn grote verrassing heb ik geen honger tot de middag’ of ‘ook ’s avonds heb ik geen cravings meer’. Zonder de aardappelen en het brood, lijkt het minder maar je eet eigenlijk meer en vooral beter. Gezond eten gaat niet om minder eten, maar om meer kwaliteit eten. En heel belangrijk, onlangs toonde een grote studie aan dat het beter voor je is om een deel van je koolhydraten te vervangen door vetten, hierdoor verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Het tegenovergestelde dus van wat we vroeger dachten. En ook leuk meegenomen: vet is een smaakmaker. Daardoor krijgen bij mij zelfs de saaie groenten veel smaak, zelfs kinderen zijn enthousiast.”
3. Overschakelen naar een lowcarb levensstijl betekent ‘cold turkey’ gaan
Pascale: “Sommige mensen vermoeden dat overschakelen naar een lowcarb-levensstijl onvermijdelijk betekent dat hun lichaam gaat tegenstribbelen. Maar eigenlijk ken ik vrij weinig mensen die last hebben van de overstap. Omdat we vooral onbewerkte, natuurlijke voeding eten, voelt het voor de meeste mensen eerder aan als thuiskomen. Tenslotte is dit voeding waarop we miljoenen jaren zijn geëvolueerd. Ons lichaam herkent deze voeding en het kan er iets mee doen.
Dat is wel anders als je een ‘ketokuur’ volgt. Wie gewoon is veel suiker en koolhydraatrijke gerechten te eten kan het bij een ketokuur lastig hebben de eerste dagen, dan is het echt even afkicken van de suikers. Maar dat heb je niet bij ‘gematigd koolhydraatarm’ eten zoals ik het aanbeveel in de meeste van mijn boeken (behalve in ‘Ketokuur’).
“Evolutionair gezien zijn we voorgeprogrammeerd om zoet lekker te vinden: kwamen we miljoenen jaren geleden iets calorierijk tegen, dan aten we dat maar best meteen op, want de volgende dag vond je misschien niets meer”
Je verlangt naar wat je gewoon bent te eten: eet je minder koolhydraten dan zal je lichaam minder naar zoet verlangen. We zijn allemaal voorgeprogrammeerd om zoet lekker te vinden, evolutionair gezien was dat een voordeel, als we calorierijk eten tegenkwamen konden we dat maar best meteen opeten, want de volgende dag vonden we misschien niets meer. Maar onze genen werken nu tegen. Koolhydraatrijk eten is alom aanwezig. En bij sommige mensen is die suikerverslaving hardnekkiger dan bij anderen. Daarom is het heel belangrijk om aan de basis goed te eten, zodat je hormonen tot rust komen en je verzadigd bent. Een verzadigd lichaam hunkert minder naar zoet.”
4. Eten volgens Pascale is minder lekker dan ongezond eten
Pascale: “Ja, dat is een hardnekkige. De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat ongezonde voeding lekkerder is dan gezonde voeding. Maar dat spreek ik graag tegen. Ik denk dat het idee komt van vroeger, toen gezond eten omschreven werd als: minder calorieën en vetarm, het kwam neer op konijnenvoer en daar word je inderdaad heel ongelukkig van. Gelukkig zijn de tijden veranderd en weet men nu beter. Dat is trouwens misschien wel de belangrijkste reden waarom ik kookboeken ben gaan schrijven, om te laten zien dat gezond koken, vooral lekker en fun is. Ik kan wel volmondig toegeven dat ongezonde voeding, vooral geraffineerde voeding en bewerkte koolhydraten, heel verslavend kan zijn. Dat heb ik zelf sterk ervaren. Ik denk dat veel mensen ‘verslavend’ verwarren met ‘lekker’. Verlang je naar de smaak of naar het genot dat ‘ongezonde voeding’ je kortstondig geeft?”
“Vroeger kwam gezond eten neer op minder calorieën en vetarm eten – konijnenvoer dus, maar gelukkig zijn tijden veranderd: gezond koken kan lekker én fun zijn”
“Onlangs werd nog maar eens aangetoond dat koolhydraatrijke voeding het beloningssysteem in je hersenen sterk stimuleert. Dus de vraag is: vinden mensen ongezonde voeding echt lekker of speelt er nog iets anders? Meestal zie je wel dat eens mensen met mijn boeken aan de slag gaan, ze wel mee zijn. Veel vrouwen beginnen enthousiast met mijn gerechten en dan hoor je de man tegenpruttelen: ‘niets voor hem‘. Maar na een paar dagen, als ze al die lekkere gerechten zien voorbijkomen, willen ze het toch wel proberen. Sommige van hen zijn mijn grootste fans geworden, zeker wanneer ze dan ook nog eens wat kilo’s verliezen, zonder honger. De angst zit dus vooral bij mensen die nog niet geprobeerd hebben om gezond te eten.”
5. Bij Pascale is geen plaats voor zondigen of voor dessertjes
Pascale: “Wie goed eet aan de basis, kan wel wat hebben. We zijn een sterke soort, we gaan heus niet sterven van eens een dessert of wat troep te eten. Integendeel, af en toe troep maakt je sterk. Dat triggert je immuunsysteem. Wat slecht is in een grote hoeveelheid, kan goed zijn in een kleine hoeveelheid. Je kunt het vergelijken met stress: een beetje stress maakt je alert, aan chronische stress ga je ten onder. Zo is het ook met voeding. Een beetje ‘comfortfood’ (dessert, wit brood, ontbijtkoeken, chips) laat de meeste mensen genieten zonder gevolgen.
“Wat slecht is in een grote hoeveelheid, kan goed zijn in een kleine hoeveelheid: af en toe wat troep eten maakt je sterk”
Maar dagelijks troep eten, zeker in grote hoeveelheden, maakt je verslaafd, dik en ziek. Het probleem is dat de balans bij iedereen ergens anders ligt, vandaar dat er zoveel gediscussieerd wordt over voeding. We willen naar één model voor iedereen, maar dat werkt natuurlijk niet. Zodra je aanvaardt dat we allemaal anders reageren op voeding, valt de discussie weg en kun je naar binnen kijken en voelen waar jouw balans ligt. Genieten in het leven is belangrijk. Doe het met respect voor jezelf en voor anderen, dan geniet je nog meer.”
6. Wie kookt volgens Pascale staat uren in de keuken
Pascale: “Ik denk dat ik net faam en bekendheid heb verworven door mijn makkelijke en haalbare recepten, vooral door de boeken ‘Nog Eenvoudiger’: daarin staan gerechten die klaar zijn op 10 minuten. Zelf sta ik niet graag uren in de keuken, maar ik zit wel graag lang te tafelen. Ik hou zo van die gezellige tafelmomenten, daarvoor doe ik het. Ik kook natuurlijk met verse ingrediënten en ik denk dat mensen daar bang voor hebben: ‘ach, altijd koken’. Mensen hebben daar geen zin in, maar door covid zie ik wel een mentaliteitswijziging, mensen hebben het plezier weer ontdekt van thuis gezellig te koken en te eten.
Als je gezondheid je lief is, heb je geen andere keuze, mijn advies is: koop vers, kook zelf en eet samen. Dat is de beste garantie op een gezond en gelukkig leven. Niets zo eenvoudiger als boterhammen smeren of pakjesvoeding eten, maar wat ben je ermee als je er ziek van wordt. Onderschat ook het plezier van eenvoudig koken niet: mijn idee is om met gewone ingrediënten, verrassende gerechten te maken, daar ga ik voor.”
Meer weten over de gezonde levensstijl van Pascale Naessens? Neem dan deel aan haar gloednieuwe online Go Pure Masterclass: tien dagen lang word je er ondergedompeld in een wereld van workshops, lezingen en kookvideo’s die de heilzame werking van een lowcarb-levensstijl uit de doeken doen. Schrijf je nu in via gopuremasterclasses.com.Â
Meer lezen over gezond eten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier