Vergeet keto: ‘pasta moet wél kunnen’

Met een grote stijging van het gemiddeld lichaamsgewicht en steeds meer (morbide) obese mensen, krijgt pasta het vaak hard te verduren. Want volgens nieuw onderzoek is het dan toch geen dikmaker.

In diëten zoals het keto-dieet, wordt aangeraden om pasta zoveel mogelijk van het menu te bannen. Het zou een echte dikmaker zijn, maar dat is volgens dit nieuw onderzoek niet waar.

De meeste geraffineerde koolhydraten zorgen voor een piek in de suikerspiegel, maar volgens onderzoekers aan het St. Michael’s Hospital heeft pasta een lage glycemische index (een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en glucose in het bloed wordt opgenomen). Zij onderzochten het effect van pasta eten bij zo’n 2.500 deelnemers.

“De deelnemers kwamen niet bij en hun vetpercentage steeg niet”, aldus Dr. John Sievenpiper, hoofdonderzoeker. “Er was zelfs sprake van een gewichtverlies. Dus in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, kan pasta zeker, als het deel uitmaakt van een gezond voedingsplan.

“De mensen die deelnamen aan het onderzoek, aten zo’n 3,3 porties pasta per week. Een portie komt overeen met zo’n 70 gram ongekookte pasta. Na twaalf weken waren ze zo’n halve kilo kwijt.” Hij benadrukt wel dat ze voor de rest ook andere voedingsmiddelen met een lage glycemische index aten.

Goed nieuws dus, al staat er wel ook te lezen dat onder andere pastamaker Barilla heeft bijgedragen aan het onderzoek. Maar laat je dat er niet van weerhouden om met mate te genieten van heerlijke pasta.

Meer onderzoeken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content