Verkoudheid? Met deze 6 tips kom je er snel vanaf

Nu het kwik onder nul zakt, stijgt de kans op verkoudheidskwaaltjes. Hoewel corona nog steeds een optie is, kan het ook zijn dat je last hebt van een banale verkoudheid of griep. Hieronder geven we zes tips waarmee je je in een mum van tijd van je verkoudheid af komt.

6 tips om sneller te genezen van je verkoudheid

1. Hydrateer

Regel nummer één bij verkoudheid of ziekte? Voldoende water drinken! Het opnemen van vocht is cruciaal voor de goede werking van je lymfestelstel, wat een belangrijke rol speelt in de strijd tegen virussen en bacteriën. Tijdens dat proces maken onze lymfeklieren trouwens tal van witte bloedcellen aan om de virusdeeltjes en bacteriën onschadelijk te maken. Dit verklaart waarom ze opzwellen wanneer je ziek bent.

Om je lymfestelsel te ondersteunen, drink je best elk kwartier een paar slokjes (warm) water en vermijd je uitdrogende dranken zoals koffie, zwarte thee en alcohol.

2. Wees hygiënisch

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kriebelende neus of jeukende ogen aan te raken, vermijd je dit beter. Op die manier komen er namelijk virusdeeltjes op je handen terecht, waarmee je niet enkel jezelf opnieuw kan besmetten, maar ook anderen. Blijf dus zo veel mogelijk van je gezicht af, was je handen regelmatig en gebruik zakdoekjes wanneer je niest of hoest.

3. Rust

Eén van de (weinige) voordelen aan ziek zijn? Je hebt een excuus om zo lang en zo veel te slapen als je maar wilt. Kruip dus gezellig onder je donsdeken en haal al die gemiste slaap in: zo zal je lichaam zich sneller herstellen.

4. Eet licht verteerbaar

Omdat je je lichaam (en je darmen) zoveel mogelijk rust wilt gunnen als je verkouden bent, kies je best voor maaltijden die makkelijk verteerbaar zijn. Vermijd dus vet of pikant eten, pasta en puree. Ook alcohol is een absolute no go als je ziek bent.

Kies daarentegen voor warme, lichte maaltijden: die vragen het minste energie om te verteren. Eet ook voldoende groenten en fruit en varieer je voeding zodat je alle nodige vitaminen en antioxidanten binnenkrijgt.

5. Hou de lucht proper

Zoals je wel weet, is vervuilde lucht slecht voor je gezondheid en dus ook voor je herstel als je ziek bent. Daarbovenop is de lucht binnenshuis vaak sterker vervuild dan de lucht buitenshuis. Zet je raam dus op een kiertje om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht binnenstroomt.

Nog goed om te weten: kamerplanten zuiveren de lucht en zullen je herstel dus enkel bevorderen! De absolute winnaar onder de planten is de klimop: deze werd door NASA verkozen tot de meest luchtzuiverende plant (én bovendien is hij heel makkelijk in onderhoud).

6. Kies voor gember en kurkuma

Gember en kurkuma staan bekend om hun ontstekingsremmende werking en komen daardoor goed van pas wanneer je verkouden bent. Rep je dus naar de winkel voor verse gember of kurkuma om thee van te trekken of koop theezakjes waarin de kruiden al verwerkt zitten.

Tip: een shotje gember of kurkuma kan wonderen doen (maar is niet altijd even aangenaam om te drinken).

Meer lezen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content