Verrassend: kijken naar deze foto’s is goed voor je zelfbeeld

Een team Nederlandse wetenschappers ontdekte verrassend genoeg dat kijken naar deze beelden goed is voor je zelfbeeld.

Ben jij niet zo trots op je vagina? Foto’s van vulva’s (het uitwendige deel van de vagina) bekijken zou volgens de wetenschappers een oplossing zijn. Het onderzoek verscheen in het internationale vakblad Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology.

43 vrouwen kregen foto’s te zien van vulva’s. Daarnaast kregen ze plaatsjes van neutrale objecten zoals kunst en architectuur. Ze moesten twee weken voor en na het bekijken van de foto’s aangeven hoe tevreden ze waren met hun vagina. Daarnaast moesten ze vragen over hun seksleven en zelfvertrouwen oplossen om te ontdekken of dit hun idee over de foto’s kon beïnvloeden.

Lees ook: Onderzoek bewijst: tegenpolen trekken elkaar aan

Positief zelfbeeld

Goed nieuws: de meeste deelnemers waren al bij aanvang van de test best tevreden over hun eigen geslachtsorgaan. maar na de blootstelling van de vaginafoto’s was dat beeld zelfs nog beter. Extra goed nieuws: twee weken later was het nog aanwezig.

Volgens de onderzoekers wil dit zeggen dat je zelfbeeld een boost krijgt als je naar foto’s van vulva’s kijkt. Dat zou goed nieuws betekenen voor vrouwen die een schaamlipverkleining overwegen, door het kijken naar de beelden zouden ze zichzelf beter kunnen relativeren en accepteren, en mogelijks van de operatie afzien. Meer tips voor een positief zelfbeeld vind je hier.

Pijn bij het vrijen

De onderzoekers zijn tevreden met de resultaten. “Het is een klein onderzoek, maar heel belangrijk”, vertelt seksuologe Ellen Laan. “Vrouwen die een schaamlipverkleining willen, beseffen vaak niet dat de ingreep ook negatieve gevolgen kan hebben, zoals pijn bij het vrijen.”

Meer gezondheidsweetjes voor vrouwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content