Uiteraard ben je goed bezig als je verse groentjes koopt en zelf snijdt. Maar volgens onderzoek aan Wageningen University, zouden voorgesneden groenten nóg beter beschermen tegen kanker. Verrassend.

Koolgroenten – denk aan brocolli, bloemkool of spruitjes – bevatten glucosinaten, stoffen die het risico op kanker verminderen. Ze beschermen de groenten tegen insecten en larven én zijn verantwoordelijk voor de typsiche koolsmaak. Ze zijn dus giftig voor insecten, maar voor de mens net goed, ze beschermen immers tegen kankerverwekkende stoffen.

Nu komt het: de wetenschappers ontdekten dat als de groenten gesneden zijn, ze een pak meer kankerbeschermende stoffen aanmaken. Het is waarschijnlijk een soort van natuurlijk zelfverdedidingsmechanisme van de kool om te voorkomen dat hij wordt aangevreten door insecten. Hoe langer de kool aangesneden, hoe meer stofjes worden geproduceerd. Twee dagen na het snijden, is de hoeveelheid kankerbeschermende stoffen van sommige gesneden groenten zelfs verdubbeld. In witte kool ontdekten de wetenschappers zelfs 15 keer meer van anti-kankerstoffen aan. Vanaf nu witte kool een dagje op voorhand snijden dus!

Let wel op: als je de groenten wilt koken, doe dat dan maar heel kort en in een kleine hoeveelheid water, anders kook je de glucosinaten weg, en dat zou zonde zijn natuurlijk.

Meer gezonde tips: