Hoewel ze onschadelijk lijken, kunnen sommige voedingsmiddelen je glimlach totaal verpesten. Wil je een schitterende glimlach? Dan vermijd je best deze gewoonten.

Droom je van witte tanden? Hier zijn 5 tips die je een wittere glimlach geven.

1. Spritz

Denk toch maar twee keer na vooraleer je een aperitief drinkt, en dan hebben we het vooral over Spritz. Waarom? Omdat deze cocktail gebaseerd is op prosecco, wat een kleine ramp is voor je glimlach. Professor Damian Walmsey, van de Dental Association in het Verenigd Koninkrijk, vertelde de Britse krant The Independent dat prosecco bestaat uit koolzuur, suiker en alcohol, wat resulteert in tandgevoeligheid en erosie. In het ergste geval kan deze combinatie je tanden zwaar beschadigen en kan een tandheelkundige reconstructie noodzakelijk zijn. Dit fenomeen draagt zelfs een naam: “The prosecco smile“.

2. Fruitthee en koffie

Het is algemeen geweten dat zowel thee als koffie de tanden geler maken. Maar het zijn eerder de fruittheeën die ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Een onderzoek, onlangs uitgevoerd door wetenschappers van King’s College London en gepubliceerd in de British Dental Journal, richtte zich op het dieet van 300 mensen met ernstige tanderosie. Deze onderzoekers ontdekten dat fruitthee of gearomatiseerd water erg zuur zijn en kunnen zorgen voor de aantasting van het tandglazuur. De oplossing? Voeg een flinke scheut melk toe aan je thee, zo kan je hem blijven drinken zonder je tanden te verpesten.

3. Sigaretten

Een sigaret is niet enkel een boosdoener voor je longen, ook voor je tanden doen ze niet veel goeds. Sigaretten tasten je tandglazuur aan en kunnen zorgen voor tandvleesproblemen. Veelvuldig roken zorgt er ook voor dat je tanden vergelen én verhoogt je risico op gaatjes. Een sigaret in je mond? Zeg dan vaarwel tegen een frisse adem.

4. Frisdranken

Twee redenen waarom we geen frisdrank meer zouden mogen drinken: ze bevatten een hoge dosis suiker én ze zijn koolzuurhoudend (ze hebben een grote hoeveelheid fosforzuur en citroenzuur) waardoor ze het tandglazuur aantasten.

5. Citroenwater

Citroenwater wordt dan wel gebruikt als een detoxkuur, maar helaas verwoest lauw water met citroen je tanden. Citrusvruchten en sappen zijn een uitstekende bron van vitamines, maar helaas zijn ze niet geweldig voor je tanden. Waarom? Vanwege hun zuurgraad! Grapefruit en citroen zijn extreem zure vruchten en kunnen in hoge dosis het glazuur van je tanden beschadigen. Drinken met een rietje kan helpen.

 

Wil je weten hoe je gezond moet leven? Ontdek het hier: