Volkorenbrood of meergranen: wat kies je best?

Van speltbrood tot meergranen of rustiek brood... Het aanbod is eindeloos. Maar welk brood is nu eigenlijk het gezondst? Dit zegt het Nederlandse Voedingscentrum erover.

Bloem of volkorenmeel

Meergranenbrood bevat – zoals het woord het zegt – meerdere graansoorten. Als basis kan het bloem of volkorenmeel hebben. Bestaat het uit bloem? Dan is volkorenbrood gezonder. Volkorenbrood is namelijk voor 100% gemaakt uit volkorenmeel, dat is wettelijk vastgelegd. En volkorenmeel wordt gemaakt door de  hele tarwekorrel te vermalen. Gevolg: het bevat meer voedingsvezels, vitamines en mineralen dat brood dat gemaakt is van bloem.

Toch kan ook meergranenbrood gezond zijn, voornamelijk als het gemaakt is van volkorenmeel. Bovendien bevat het soms zelfs nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden, en dan is het zelfs gezonder dan volkorenbrood. Kies dus liever brood op basis van volkorenmeel, je vindt de ingrediënten op de broodzak, of advies aan de bakker!

Lief voor milieu

Wist je trouwens dat je door de gezonde volkorenmeel-variant te kiezen ook liever bent voor het milieu? Wit brood, witte pasta of witte rijst is minder goed voor het milieu, een waardevol deel van het graan met vezels en vitamines wordt immers weggemalen en verspild. Gevolg: hogere energiekosten meer afval. Nog een reden om vanaf nu voor volkoren te kiezen.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content