Heeft jouw Stranger Things marathon de batterij van je smartphone weer gekilld? Dan maar ‘s nachts even opladen, want morgen moet je de dag écht wel beginnen met een volle batterij. Wel, DON’T. Laad je toestel écht niet op terwijl je slaapt, het kan immers erg fatale gevolgen hebben…

Don’t do

Wie doet het niet? ‘s Nachts je telefoon aan de lader hangen en hop, de volgende dag ben je weer klaar voor WhatsApp en Insta-spam. Toch kan je overdag beter deze trucjes toepassen waardoor je batterij langer meegaat, want je telefoon opladen terwijl je slaapt, zou namelijk de kans op brand vergroten.

Volgens het Verbond van Verzekeraars in Nederland neemt het aantal woningbranden tegenwoordig fors toe. Dat zou volgens hen vooral te maken hebben met elektronische apparaten. “We zien dat van de 100.000 brandclaims die vorig jaar in Nederland zijn ingediend ongeveer de helft gerelateerd is aan elektronica. De laatste jaren wordt het aantal elektronische apparaten in huis steeds groter, waardoor het risico op brand toeneemt.”

Oververhitting

“Het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een groot risico,” aldus de verzekeraars aan NOS. Wanneer je ‘s nachts je telefoon oplaadt, blijft-ie onnodig laden als je batterij al vol is, waardoor oververhitting kan ontstaan. Batterij-onderzoeker Marnix Wagemaker van de TU Delft legt het uit als volgt: “Overbeladen batterijen lopen schade op, waarbij gasbubbels ontstaan en de druk binnenin de accu oploopt tot die barst en ontbrandt.”

Daarnaast waarschuwt hij dat je bij het opladen sowieso de lader moet gebruiken die bij het apparaat hoort. “Bij elk type batterij hoort een bepaald type oplader. Als je de verkeerde combinatie maakt, kan het misgaan.” En dat willen we niet…

Smart met je smartphone

SOURCE: Cosmopolitan NL