Waarom je zelfs binnen last krijgt van hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is weer helemaal terug en zelfs nu je door corona veel binnen zit, kun je er last van krijgen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

De symptomen

Schiet niet meteen in paniek als je verkouden bent. Symptomen van corona lijken immers voor een stuk op de symptomen van hooikoorts. Veel niezen en hoesten zal je in beide gevallen doen. Het grote verschil? Koorts. Hooikoorts gaat immers (ironisch door de naam) nooit samen met koorts. En dat is bij corona wel vaak het geval. Daarnaast is de manier van niezen verschillend. Terwijl je bij het niezen door een allergie eerst een kriebel voelt, is dat bij corona niet het geval.

Andere symptomen van hooikoorts zijn jeukerige, rode ogen, een kriebelhoest en een droge, jeukende keel. Soms zijn er ook klachten van een jeukende huid, kortademigheid, een moe gevoel en concentratieproblemen. Het is niet gevaarlijk, maar erg vervelend.

Binnen blijven dé oplossing?

Het hooikoortsseizoen komt dit jaar vroeg op gang. Dat komt door de zachte winter. De piek van de berkenpollen ligt bijvoorbeeld tussen 5 en 21 april. En hoewel je weet dat tijdens je dagelijkse wandelingen meer last krijgt van corona, wil dat niet zeggen dat het ook achteraf voor irritatie zorgt. Pollen zijn namelijk zo klein en beweeglijk dat je ze na je wandeling mee naar binnen brengt, waar ze je verder kunnen blijven irriteren.

En zelfs als je denkt dat nu gewoon binnen blijven de oplossing is, heb je het mis. Wanneer je de ramen en deuren open zet om even te verluchten, waaien pollen gewoon naar binnen. Ze komen in je ogen en neus terecht, maar kunnen ook gewoon op je meubels neerdalen. Binnen blijven gaat je dus zeker niet vooruit helpen. En frisse lucht in huis is natuurlijk belangrijk.

Medicatie tegen hooikoorts

Artsen raden aan om alvast met hooikoortsmedicatie te starten. Enerzijds om klachten te voorkomen voor je eigen gemak, anderzijds omdat hooikoorts op dit moment wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. Heb je corona zonder dat je het zelf weet, dan verspreid je met je nies het virus in de lucht. Net zoals altijd geldt: nies in een doekje en gooi het daarna meteen weg. En was je handen regelmatig.

Daarnaast zijn er nog enkele tips om de allergieklachten te verminderen.

1. SMEER VASELINE

Een vettige zalf zoals vaseline kan hulp bieden. Smeer regelmatig een dunne laag in en rond je neusgaten en op je wimpers. De pollen zullen aan de vaseline blijven plakken en niet kriebelen.

2. Was vaker

Handdoeken, lakens en kleding was je nog vaker dan anders. Kleed je altijd uit in een andere kamer dan je slaapkamer en laat je was niet buiten drogen.

3. Verlucht, maar laat ramen en deuren niet té lang open staan

Verluchting is belangrijk! Maar laat ramen en deuren niet langer open staan dan nodig.

4. Gebruik honing

Honing is een natuurlijk middel dat de symptomen van hooikoorts helpt verminderen. Voeg toe aan je zelfgemaakte granola of in een lekker kopje thee.

5. Was je handen vaker en poets meer

Dat is trouwens ook goed om het risico op corona te verminderen. Was je gezicht minstens twee keer per dag (maar doe gerust vaker) en was je handen vaak. Probeer je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en krab niet!

6. Veel last? Spoel je neus

Met een zoutoplossing kun je je neus vrijmaken en verwijder je pollen die zich vastgezet hebben aan neushaartjes.

 

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content