Houd jij ook zo van de zomer én kun je niet wachten tot je terug op strandvakantie kunt? Helemaal niet vreemd, volgens wetenschappers is een dag strand goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Meer zelfs: volgens een studie gevoerd aan de universiteit van Exeter in Engeland, voelen mensen die dichtbij het strand wonen zich beter. Koffers pakken dan maar?

Je kunt genieten van de zon en helemaal tot rust komen… Een dagje strand is zalig. Dr. Heidi Hanna, directeur van het American Institute of Stress, heeft zelfs een term voor het fenomeen. ‘Beach Brain’, oftewel, het gelukzalige gevoel dat je krijgt dankzij een dagje zee. Aan Byrdie vertelde ze hoe het precies werkt.

“Beach Brain omvat de mentale en fysieke effecten die een dag strand op ons hebben. Doordat we ontspannen, dalen de stresshormonen in ons brein en lichaam. Daarnaast vermindert de spierspanning, ben je aandachtiger en voel je je rustiger”, legt ze uit. “Je neemt dus niet alleen stress weg, je brein werkt ook nog eens beter.”

Zon, zee & surfen

Volgens haar zijn er enkele factoren verantwoordelijk voor dat ‘beach brain’. De zon geeft ons een beter humeur en maakt ons energieker. Daarnaast zorgt het voor de broodnodige vitamine D. En omdat je meestal blootsvoets in het zand loopt, maak je contact met de natuur en dat heeft een positief effect op je humeur. Bovendien zou de zeelucht een positieve invloed hebben op het immuunsysteem. Tenslotte heeft het geluid van de golven een rustgevend effect en doet het de bloeddruk dalen. Het zoute water zou trouwens positief zijn voor mensen met artritis, het zou de pijn verminderen. Tenslotte zou de zeelucht goed zijn voor de elasticiteit van je huid, dag rimpels dus.

De voordelen van de kust naar binnen halen

Natuurlijk willen we graag elke dag naar het strand, maar helaas is dat niet mogelijk. Gelukkig kun je volgens Heidi wel de voordelen van de kust in huis halen. “Doe sandalen of teenslippers aan wanneer je achter je bureau zit (ook in de winter), gebruik essentiële olie om een frisse geur in huis te halen en zet oceaangeluiden op. Klinkt misschien wat gek, maar je zult versteld staan hoe ontspannen je wordt van de combinatie van die drie.” En anders kunnen we nog altijd die reis boeken, toch? 😉

Meer tips voor een stressvrije dag:

(Bron: Byrdie – Beeld: Sézane)