Jarenlang werd er aangeraden door experten om zuivelproducten met een laag vetgehalte te kiezen. Volle producten kon je best vermijden omdat ze veel calorieën en verzadigde vetten bevatten. Uit recent onderzoek blijkt nu dat volle producten misschien wel gezonder zijn dan hun repetatie aangeeft, én dat mensen die volle zuivelproducten kiezen helemaal niet meer kans hebben om hartproblemen of diabetes type 2 te ontwikkelen. Bovendien zouden ze zelfs minder kans hebben om bij te komen. 

Onderzoek gepubliceerd in vakblad The Lancet, zegt dat zuivelproducten eten, de kans op vroegtijdig overlijden en hartfalen verkleint. “Zo’n drie porties zuivel per dag verkleinen de risico’s”, zegt Mahshid Dehghan, een van de onderzoekers. “Zuivel is gezond en mensen zouden het vaker moeten eten”, klinkt het in Time. Ook de WHO raadt zuivel aan, maar zegt best voor de opties te kiezen die arm zijn aan vet. Opvallend: deze nieuwe studie geeft aan dat vette zuivel deel kan uitmaken van een gezond dieet.

Melk & kaas tegen hartfalen

Voor het onderzoek werden data verzameld van 136.000 volwassenen uit 21 verschillende land. Geen ekele van de mensen had ooit hartporblemen gehad. Ze moesten allemaal een uitgebreide survey over hun voedingsgewoontes invullen. Vervolgens werden ze negen jaar opgevolgd. Ongeveer 10.500 overleden of kregen een zware hartaandoeding zoals een hartaanval.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer over gezonde voeding:

(Bron: Time)