Week van het Hartritme

Van 22 tot 26 april 2013 vindt voor de vierde keer de nationale Week van het Hartritme plaats, georganiseerd door de Belgian Heart Rhythm Association. Tijdens deze week kunnen mensen zich gratis laten testen in de deelnemende ziekenhuizen. Vorig jaar hebben maar liefst 22.000 Belgen zich laten testen op een hartritmestoornis.

De bedoeling is om aandacht te vragen voor voorkamerfibrillatie, een hartkwaal die elk uur maar liefst vier Belgen treft. Bij deze hartritmestoornis slaat het hart op hol en klopt het onregelmatig, waardoor het risico op een trombose of beroerte vervijfvoudigt. Het is te bestrijden, maar de diagnose moet op tijd gesteld worden.

Hoe verloopt de test? De deelnemende ziekenhuizen zullen gratis een hartfilmpje of elektrocardiogram nemen met een hartritmemonitor. Hiermee wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden. Indien de test wijst op voorkamerfibrillatie, krijg je een brief mee voor de huisarts, die samen met jou het vervolg bespreekt.

Geïnteresseerd om ook jouw hart te laten testen? De deelnemende ziekenhuizen kan je hier vinden.

(LVH)

Partner Content

Gesponsorde content