Gezond eten heeft een belangrijke invloed op ons lichaam. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een portie spinazie of groene kool per dag, erg goed is voor je hersenen. Het zou je brein maar liefst 10 jaar jonger kunnen houden en dementie kunnen helpen voorkomen.

Groene groenten zoals spinazie, groene kool, spruitjes, raketsla, groene asperges en sla, zijn een goede hulp om je mentaal vermogen op latere leeftijd, scherp te houden. De studie toonde aan dat het denkvermogen en geheugen opmerkelijk trager achteruitging bij mensen die veel groene groenten eten. Het zou kunnen helpen beschermen tegen dementie.

960 mensen met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar, kregen jaarlijks geheugen-, denk- en visuele redeneertesten voorgeschoteld. Dat gedurende 10 jaar. Het brein van de 20% die de hoogste hoeveelheid groene groenten aten, ging minder snel achteruit. De scores kwamen overeen met een leeftijdsverschil van 11 jaar. Er werd rekening gehouden met educatie en algemene gezondheid. Zo staat er te lezen in het onderzoeksrapport in vakblad Neurology.

Volgens de onderzoekers zijn vitamines B en K verantwoordelijk voor de bescherming tegen dementie. Belangrijk detail wel: het effect was enkel zichtbaar bij diegenen die hoge dosissen aten. De wetenschappers plannen nu een extra onderzoek om te bekijken of je voedingsplan aanpassen, dementie kan voorkomen.

Popeye achterna

De grootste eters aten gemiddeld 1,3 porties per dag. Goed voor zo’n 40 gram rauwe of 120 gram gekookte groene groenten. Dat vertelt Martha Clare Morris, leider van het onderzoek, aan Times. “Dagelijks groene groenten toevoegen aan je maaltijd, kan een simpele manier zijn om je brein sterker te houden.” Verder voegt ze nog toe dat het nooit te laat is om groene groenten te beginnen eten. “Zelfs na je vijftigste zou ik er zeker nog mee beginnen.” Tenslotte zegt ze nog dat het weinig verschil maakt of je de groenten rauw of gekookt eet. 

Heel wat mensen lijden aan dementie en er is nog geen behandeling om te genezen van de ziekte. Wetenschappers zoeken daarom naar manieren om het te voorkomen. En voeding zou daarbij een grote rol kunnen spelen.

Meer gezonde tips voor je brein:

SOURCE: The Times