Zen in 4 stappen

Alsof de duivel ons op de hielen zit, zo hollen we door ons leven. Toch voelen steeds meer mensen de behoefte om te onthaasten. Maar hoe begin je daaraan? Lifestylecoach Goedele Leyssen geeft gouden tips voor een relaxer leven.

 

1. Start je dag iets vroeger

De meeste mensen beginnen te hollen van zodra ze wakker zijn tot ze weer naar bed gaan. Op tijd de trein halen, op tijd de kinderen op school krijgen. Wat mijn leven het meest heeft veranderd, is vroeger opstaan. Zet de wekker een kwartier of een halfuur eerder en neem de tijd om te ontwaken. Doe wat oefeningen, mediteer, steek je neus buiten, ga even wandelen. Die tijd voor jezelf nemen is een trage manier om aan de dag te beginnen.

2. Let op je ademhaling

Een andere interessante tip is jezelf leren om trager te ademen. As er iets op ons weegt, een probleem of stress, dan merk je dat aan de houding van je lichaam. Je loopt licht voorovergebogen, of je leunt naar voren, alsof je je hart wilt beschermen. Dat leidt tot een gevoel van benepenheid, je ademt vanuit het bovenste stuk van je longen, waardoor je je nog gejaagder gaat voelen. Let dus op je houding, en op je buikademhaling. Mij helpt het op momenten dat ik me zorgen maak, of een zware deadline heb.

3. Neem je tijd

Sowieso loont het om voor alles wat je doet de tijd te nemen die je nodig hebt. Als je iets gehaast doet, is de kans dat je het niet efficiënt aanpakt groot, en de kans dat je fouten maakt die je nadien moet rechtzetten, nóg groter. Je verliest dus minder tijd als je de dingen rustig en doordacht aanpakt.

4. Tafel langzamer

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om traag te eten. Tijd nemen om rustig te eten, is ook een vorm van slow living. Veel mensen eten hun bord veel te snel leeg. Mindful eten, langzaam kauwen en proeven van wat er op je bord ligt, is niet alleen een manier om rustig te worden, maar het helpt ook om je spijsvertering niet te hard te belasten. Geef die enzymen de kans om hun werk te doen, je zult je veel fitter en energieker voelen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content