Zen & slank: dé tips voor mindful eating

Steffi Vertriest

We vinden gezond eten steeds belangrijker. Maar hoewel de wil zeker aanwezig is, loopt de praktische kant van de zaak nog wel eens spaak. Dat ondervond ook Steffi Vertriest toen ze enkele jaren geleden besloot gezonder te leven. De Antwerpse twintiger gooide haar levensstijl 180 graden om. Ze begon te sporten, optimaal te ontspannen en gezond te koken. Ze goot haar tips in het boek ‘De Gezonde Goesting’ en nu is er het vervolg: De ‘Meer Gezonde Goesting’ bevat nog meer tips, recepten en oefeningen. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag vertelt ze ons hoe we bewuster kunnen eten.

Mindful eating

Mindful eating wint steeds meer aan interesse en helemaal terecht! Als je vaker stil staat bij wat je eet en de manier waarop, maak je betere keuzes en verteer je ook beter. Maar hoe doe je dat nu juist? Hier enkele tips die je kunnen helpen om meer bewust te eten.

1. Leg je gsm aan de kant

Stop met multitasken en concentreer je tijdens het eten vooral op je maaltijd. Dat gebeurt niet zo gauw. Hoe vaak plannen we niet een lunch-meeting, eten we van achter onze desk, lezen we een magazine of – de meest frequente – checken we onze smartphone tijdens het eten? Op deze manier ontgaat het eten ons en genieten we er niet meer van. Voor je het weet is die ganse reep chocolade op en eigenlijk hebben we er zelfs niet écht plezier aan gehad. Daarnaast lees je de signalen van je lichaam veel beter als je niet afgeleid bent. Om bijvoorbeeld te weten wanneer je verzadigd bent.

2. Waar komt je eten vandaan?

Op enige uitzondering na halen we allemaal onze voeding uit de supermarkt en daardoor verliezen we ook wel wat voeling met waar ons eten juist vandaan komt. Probeer voor of tijdens je maaltijd eens stil te staan bij wat er op je bord ligt. Waar in de wereld zou het geteeld zijn, welke bewerking is er aan vooraf gegaan, hoe is dit product juist tot in de supermarkt gekomen? Maar ook hoeveel water, arbeid en grondstoffen er nodig waren voordat het hier en nu op jouw bord kon belanden? Even stil staan bij deze dingen geeft je meteen een gevoel van dankbaarheid, tegenover de mensen die het gemaakt hebben of betrokken waren bij het productieproces maar ook tegenover het universum. Dankbaarheid maakt je gelukkiger en positiever en dus sta je beter in de wereld. Maar door stil te staan bij wat je eten is en waar het vandaan komt zal je ook betere keuzes maken en gezonder gaan eten.

3. Eet trager

We weten dit allemaal wel, maar we doen het zo weinig. En niet enkel wanneer we gehaast zijn, we hebben onszelf vaak aangeleerd om snel te eten door maar al te vaak op een strak schema te zitten. Hierdoor kauwen we minder en slikken we grotere happen door wat slecht is voor onze spijsvertering. Maar je geeft je lichaam op deze manier ook geen tijd om de juiste signalen te versturen naar je brein zodat dat jou kan vertellen dat je verzadigd bent. Wie trager eet, merkt sneller dat ie voldoende heeft. Een trucje hiervoor is eten met een kleinere vork of lepel. Je smoothie lepelen in plaats van opdrinken is ook een hele goeie hiervoor. Trager eten heeft bovendien niet enkel voordelen voor je spijsvertering, je gaat er ook gewoon meer ontspannen van worden.

4. Creëer een gezonde omgeving en gewoonte om te eten

Zomaar eten naar binnen werken wanneer het je past kan nefast worden. Voor je het weet creëer je de gewoonte om altijd te snacken in de auto of altijd te stoppen aan een tankstation. Oké, alle dagen zijn anders, maar probeer toch een minimale structuur in je eetpatroon te krijgen. Zo voorkom je ook dat je de ganse dag door hongerig bent. Bovendien helpt het je om de maaltijd te isoleren en niet te multitasken tijdens het eten.

Meer tips? Je leest ze in ‘Méér gezonde goesting‘, vanaf 21 maart te koop. (24,99 euro) Of bekijk haar programma ‘De Gezonde Goesting’ vanaf 21 maart, elke woensdag om 11, 17 en 23 uur op njam!

Meer gezonde tips om enkele kilo’s te verliezen:

Partner Content

Gesponsorde content