Zero waste: deze dingen maak je gewoon zelf

Nicky & Jessie Kroon

Graag wat duurzamer? Nicky en Jessie Kroon hadden hetzelfde idee. Dus ze besloten als experiment een maand lang zero waste te leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers in Nederland. Ze hebben hun gouden tips verzameld in het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder afval’. Aan Feeling verklappen ze drie dagen lang al enkele tips om zelf ook de wereld een beetje te verbeteren.

DIY

Zelf dingen maken is eigenlijk verrassend leuk. Tenminste, als je er even de tijd voor neemt of hebt. Toen wij in 2014 met onze zero waste lifestyle begonnen, gingen we ook volop experimenteren met het maken van onze eigen producten. We stonden uren in de keuken, wat inmiddels meer op een laboratorium of ontplofte restaurantkeuken leek, en kozen onszelf als proefkonijnen voor al onze experimenten. Inmiddels weten we dat het niet superhandig of haalbaar is om alles zelf te maken. Soms heb je er namelijk gewoon geen tijd voor of simpelweg geen zin in. Maar dat betekent niet dat we alle DIY’s de deur uit hebben gedaan. Daarvoor is het namelijk veel te leuk!

Toen wij begonnen met de zero waste lifestyle wisten we nog niet precies waar we bepaalde dingen zonder verpakking konden krijgen. Bovendien vonden we het best wel eng om met onze eigen broodzak naar de bakker te gaan en daar een brood in te laten doen. Daarom besloten we om gewoon zelf brood te maken. Een leuk idee natuurlijk, maar wat we even niet hadden bedacht was dat brood maken écht best wel een werk is. Zeker als je het na je werk moet doen en je eigenlijk veel meer zin hebt om op de bank met een bak popcorn (die kun je overigens wél heel snel en makkelijk zelf maken!) te ploffen. Daarom hielden we al snel op met het maken van ons eigen brood – en ontdekten we dat de bakker het veel sneller én beter kan. En dat hij het eigenlijk juist superleuk vond dat wij met onze eigen broodzakken aankwamen. Die DIY werd dus al snel geschrapt.

Deodorant en gezichtscrème

Een ander experiment dat we in het begin leuk vonden om te testen was het maken van onze eigen make-up. Zo lazen we op een blog dat je heel makkelijk eyeliner en mascara kunt maken van verbrande amandelen. Daar stonden we dan, in onze keuken met een pannetje aangebrande amandelen. Ofwel, de pan zelf was er eigenlijk erger aan toe dan de amandelen. En toen we het gingen fijnmalen werd alles zwart, maar hielden we nauwelijks iets over voor in ons potje. Missie mislukt dus. Gelukkig kwamen we er al snel achter dat DIY’s ook wél kunnen slagen. Zo maken we bijvoorbeeld al jaren onze eigen deodorant  en is onze zelfgemaakte crème inmiddels favoriet bij al onze vrienden.

Ook dingen als tortillawraps, bananenbrood, pastasaus en hummus  zijn allemaal in een handomdraai en zónder veel moeite te maken. Die kopen we dus écht niet meer in de supermarkt. Daarmee besparen we niet alleen een verpakking, maar ook een hele hoop e-nummers, smaakmakers en conserveringsmiddelen. In ons boek Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder afval bespreken we onze successen én mislukkingen en vind je de eenvoudige recepten voor de dingen die we zelf maken.

Bij ons helpt het om bij elke DIY twee afwegingen te maken. Pas als we op alle twee de punten een JA! scoren gaan we aan de slag. Zo niet, dan kijken we of we het ergens in een recyclebare verpakking of zonder verpakking kunnen krijgen – of of we het wel écht nodig hebben. De afwegingen die we maken zijn: “Kost het veel tijd?” en “Kost het veel moeite?”. Wanneer iets supersnel maar mega-ingewikkeld is doen we het dus ook niet. Dat betekent niet alleen dat het proces ingewikkeld is, maar ook als de ingrediënten bijvoorbeeld heel onhandig te verkrijgen zijn. Andersom geldt de afspraak ook: als iets heel makkelijk te maken is maar wél heel veel tijd kost (denk aan het brood) dan doen we het ook niet.

Meer tips voor een duurzame levensstijl:

Partner Content

Gesponsorde content