Zijn blauwe bessen hun superfood status écht waard?

Blauwe bessen worden al enkele jaren gezien als een echte superfood en daarom erg populair. Al moeten we dat toch relativeren volgens het Nederlandse Voedingscentrum.

De lijstjes met voordelen van blauwe bessen lijkt eindeloos, het zou kanker kunnen voorkomen, zorgen voor gezonde hersenen én bijdragen aan een slanke lijn. “Blauwe bessen zijn zeker gezond”, zegt Roy Van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum aan RTL. “Het is lekker en gezond, maar niet gezonder dan een een andere fruitsoort.”

Zo zou bijvoorbeeld een banaan even gezond zijn. “De bes bevat dan wel iets meer vitamine C, maar de banaan is dan weer rijker aan eiwit. En die heb je ook nodig, afwisseling is dus de boodschap.”

Tegen chronische ziektes

Je kunt de kans op chronische ziektes verlagen door iedere dag zo’n 5 porties groenten en fruit te eten, twee stukken fruit en 250 gram groente dus. Varieer je, dan verlaag je de kans op chronische ziektes als darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een klein schaaltje blauwe bessen is goed voor één stuk fruit. Maar combineer het dus liefst met iets anders.

De woordvoerder raadt nog aan om je niet te veel te laten meeslepen door hypes. “Verschillende fruitsoorten hebben verschillende goede eigenschappen, een mix werkt dus het best.”

Foto: uit boek ‘Your Healthy Fix’ – Esther Andries met gezonde recepten boordevol groenten en fruit. 


Meer over fruit & groenten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content