Zo blijf je gezond volgens olympisch kampioene Nafi Thiam

Nafi Thiam: een meisje (nét 24) dat weet wat ze wil. Je wordt tenslotte niet zomaar olympisch kampioene – ze pakte goud op de zevenkamp in Rio. Hoe ze het mentaal en fysiek voor elkaar speelt? Wij zochten het uit.

De passie van Nafi

De Belgische zevenkampster en Olympisch kampioene Nafi Thiam werd geboren in Brussel. “Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik een jaar of vijf, zes was en mijn moeder ging met ons in Rhines (bij Namen) wonen,” vertelde ze aan Feeling toen ze gastvrouw was. “Het was altijd gezellig druk bij ons thuis, met vier kinderen: mijn broer Issa is de oudste, dan kwam mijn zus Fama, dan ik, en dan mijn kleine broertje Ibrahima. Ondanks het leeftijdverschil waren Ibrahima en ik erg close. We worden nog altijd ‘de twee kleintjes’ genoemd, al is hij 1m96 en ik 1m84.”

Dat ze naast haar atletiekcarrière ook nog een universitaire studie geografie aankan (ze studeert in Luik) is op zich al bijzonder. Dat organisatietalent heeft ze ongetwijfeld van haar moeder. “Vier kinderen grootbrengen, een job als lerares Frans en geschiedenis aan een middelbare school in Brussel... daar is heel wat talent en organisatievermogen voor nodig”, vindt Nafi. “Ik probeer een voorbeeld aan haar te nemen, maar we zijn heel erg verschillend van karakter. Als ik aan een competitie deelneem, schiet zij volledig in de stress. Ik blijf onder alle omstandigheden uiterst kalm.” Hoe ze die mentale kalmte bewaart? Door met meer bezig te zijn dan sport...

Ook sportmeisjes houden van mode

Waar ze naast sport ook gelukkig van wordt, is immers mode. Als ze met een zwarte T-shirt, lange grijze rok en zwarte Vans de deur uitloopt, is daar over nagedacht. Ze vindt inspiratie op Instagram maar volgt uiteindelijk altijd haar instinct. “Ik hou van klassieke stukken met een twist. Er wordt vaak gezegd dat sportmensen zich alleen maar goed voelen in sportkleding, maar dat klopt dus niet,” volgens Nafi. “Als ik niet moet trainen, vind ik het heerlijk om me mooi aan te kleden, met een mix van duurdere stukken en meer betaalbare vondsten die ik in de grote ketens koop, of op vakantie. Of online.”

Nafi’s favoriete accessoire is een armband, omdat het haar toelaat vrij te sporten zonder enige belemmering. Tussen de hordes door vond ze in 2017 zelfs nog de tijd om een eigen juwelenlijn te ontwerpen, met fijne juweeltjes die op geen enkel moment in de weg zitten. Opvallend? Het terugkerend cactusje, symbool voor een energie, kracht en warmte. Tegelijk is de cactus ook een metafoor voor Nafi’s thuis: cactussen domineren haar interieur, het zijn de enige planten die overleven terwijl ze de ene buitenlandse trip na de andere maakt.

Rolmodel op élk vlak

Nafi is niet enkel door haar sport en gevoel voor mode een jong rolmodel, ook qua voeding wil ze bewuste keuzes maken. Voor Nafi moet eten lekker zijn én genoeg voedingsstoffen bevatten. Daarom kiest ze graag voor plantaardige producten en voor haar lievelingsmaaltijd – het ontbijt – gaat ze resoluut voor soja.

Voor sporters is het essentieel om de juiste voedingsstoffen op het juiste moment op te nemen en soja past perfect in haar dieet. Het zit boordevol sojaproteïnen én heeft een goede balans qua vetten, vitamines en mineralen. Hiermee haalt ze het maximum uit haar trainingen en kan haar lichaam goed herstellen na een inspanning. Een aanrader voor studenten, sportliefhebbers én travellers – net als haar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content