Zo doet je beter gevulde koelkast je gezonder eten

Steffi Vertriest

We vinden gezond eten steeds belangrijker. Maar hoewel de wil zeker aanwezig is, loopt de praktische kant van de zaak nog wel eens spaak. Dat ondervond ook Steffi Vertriest toen ze enkele jaren geleden besloot gezonder te leven. De Antwerpse twintiger gooide haar levensstijl 180 graden om. Ze begon te sporten, optimaal te ontspannen en gezond te koken. Ze goot haar tips in het boek ‘De Gezonde Goesting’ en nu is er het vervolg: De ‘Meer Gezonde Goesting’ bevat nog meer tips, recepten en oefeningen. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag vertelt ze ons hoe een goed ingedeelde koelkast ons gezonder doet eten.

Gezond eten vraagt niet enkel wat planning, ook een georganiseerde keuken kan een wereld van verschil maken. Het nodigt uit om te koken en het doet je bewuster omspringen met voedsel. En dan heb ik het niet enkel over je aanrecht en de voorraadkast, ook in je koelkast kan je een aantal stappen ondernemen om die zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat brengt niet enkel mentale rust mee, het nodigt ook nog eens uit tot gezonder eten.

1. Een ‘snack-schap’

Wat je in huis hebt dat eet je en dus willen we liefst gezonde snackjes ter beschikking hebben. Hoe vaak trek je wel niet de koelkast open wanneer je een hongertje voelt opkomen? Wanneer er dan gezonde dingen voor het rapen liggen, nodigt dat meteen uit! Een goeie reden om een speciaal snack-schap te voorzien. Hier kunnen voorgesneden groentjes, kerstomaatjes, voorgekookte eitjes, blauwe bessen en aardbeien staan bijvoorbeeld. Heb je kinderen? Zorg dan dat het snack-schap zich op hun hoogte bevindt. Zo zullen ze meer geneigd zijn om de gezonde snacks te kiezen.

2. Het ‘left-over-schap’

Left-overs vormen de ideale snelle hap. Maak er een gewoonte van om wat extra te koken en bewaar dit op een uitverkoren schap. Je kan volledige maaltijden voorzien waarbij je een overschotje van bijvoorbeeld een ovenschotel, bewaard voor de dag nadien. Maar je kan ook aparte ingrediënten bewaren. Voorgekookte quinoa, gegrilde groenten of blokjes zoete aardappel, ze zijn ideaal om in huis te hebben. Je kan ze in 1,2,3 verwerken in een salade of een omelet bijvoorbeeld. Een dedicated schap voor left-overs zorgt voor overzicht. Als je restjes overal en nergens staan dan vergeet je misschien dat je nog een gezonde maaltijd in huis hebt en zo beland je op een late avond in de frituur. Om maar niet te spreken van dat beschimmelde potje dat je weken later achteraan in je koelkast vindt – ik huiver nu al.

3. Groenten en fruit

De meningen over gezonde voeding en wat je nu wel of juist niet moet eten, zijn zeer uiteenlopend. Maar als we het over één ding eens kunnen zijn dan is het wel dat fruit en groenten dé sleutel zijn tot gezond eten. Laten we die dus maar een ereplek geven in onze keuken en in de koelkast. Door een speciale plek voor ze te voorzien weet je in één oogopslag ook wat in huis hebt. Voor een lekker stuk fruit tussendoor hoef je ook maar één lade open te trekken. De schuif onderaan je koelkast – ook wel eens de ‘crisper box’ genoemd – is hier ideaal voor. Het is een meer vochtige omgeving die ervoor zorgt dat je groenten en sommige fruit langer vers blijft. Denk eraan dat bananen, gember, pompoen, aardappelen, uien en look bijvoorbeeld beter niet in de koelkast bewaard worden.

4. In de deur

De plek in de deur bewaar je best voor dingen die beter tegen temeperatuurschommelingen kunnen. Door het openen en sluiten van de deur wisselt de temperatuur op deze plek het meest. Het is dan ook de ideale plek voor tomatenpuree, notenpasta’s, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, oliën enzovoort. De échte smaakmakers dus! Met een goede tomatenpuree maak je de heerlijkste ovenschotels en notenpasta’s zijn verrukelijk om in je smoothie of havermout te doen. In een goed georganiseerde koelkast weet je dus meteen waar je moet zijn voor om van je gerecht een heerlijk diner te maken.

Meer tips? Je leest ze in ‘Méér gezonde goesting‘, vanaf 21 maart te koop. (24,99 euro) Of bekijk haar programma ‘De Gezonde Goesting’ vanaf 21 maart, elke woensdag om 11, 17 en 23 uur op njam!

Meer tips voor in de keuken:

Partner Content

Gesponsorde content