Advertorial

Zo herken je een beroerte

Advertorial

Een beroerte kan van het ene op het andere moment iemands leven totaal overhoop gooien. In veel gevallen kondigt een beroerte zich aan. Het kan van levensbelang zijn om die signalen tijdig te herkennen. Waar moet je op letten?

Cerebrovasculair accident (CVA) is de medische term voor wat in de volksmond een beroerte heet. Een CVA is een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. Een acute, levensgevaarlijke aandoening. Dagelijks krijgen ruim vijftig Belgen een hersenberoerte. Vroegtijdig signaleren voorkomt ernstige letsels en overlijdens. Hoe sneller behandeling wordt gestart, hoe kleiner de hersenschade. Elke seconde telt.

Waaraan herken je een beroerte?

Mogelijke symptomen zijn:

• Evenwichtsstoornissen en duizeligheid
• Problemen met aansturing ledematen of verlamming
• Moeite met eten, slikken en praten
• Dubbel zien
• Scheve mond
• Blindheid
• Slaperigheid of verwardheid
• Tintelingen of gevoelsstoornis
• Heftige hoofdpijn, misselijkheid en braken

Vermoed je dat er bij een naaste iets niet goed gaat in het hoofd? Doe dan indien mogelijk de GAST-test. GAST staat voor Gezicht, Arm, Spraak en Tijd.

Gezicht

Vraag die persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond naar beneden staat.

Arm

Vraag degene ook om beide armen met gesloten ogen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Zakt een arm weg, of zwalkt deze? Dat kan duiden op een beroerte.

Spraak

Vraag hem of jaar tot tien te tellen of om een paar zinnen uit te spreken. Lukt dat moeizaam of niet? Dan is er wellicht iets goed mis.

Tijd

Hoe laat zijn de klachten begonnen? Het antwoord op die vraag kan belangrijk zijn bij de verdere behandeling.

Denk je na de GAST-test dat het inderdaad om een CVA gaat? Aarzel niet en bel 112!

Invaliditeit

Een beroerte kan fataal zijn. Een flink deel van de overlevenden houdt er wel ‘iets’ aan over. Van de overlevenden met een hersenbloeding kampt ongeveer de helft met een ernstige invaliditeit. Dat gooit het leven van jou en je naasten flink op z’n kop.

Waarschijnlijk wil je ondanks de ellende toch graag thuis blijven wonen. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen, denk aan een rollator of een traplift, die ervoor zorgen dat je voor een groot deel zelfredzaam blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier