Zorgeloos buiten: zo hou je wespen uit je buurt

Weinig dingen zo vervelend als wespen die je gezellige zomeravond met vrienden verstoren. Gezellig buitenzitten kan toch dankzij deze trucjes.

Sterke geuren zijn de sleutel

Wespen kunnen niet tegen sterke geuren en rook. Door een van deze sterke geuren op je terras te plaatsen blijven ze op afstand.

1. Koffie

Heerlijk een kopje koffie, maar wespen houden niet van de geur. Doe een beetje gemalen, ongebruikte koffie in een kommetje dat bestand is tegen hitte. Steek vervolgens de koffie aan. De geur die vrijkomt stoot wespen af. Het is bovendien veilig, want het brandt zonder vlam.

2. Wierook

Een tuinfeest? Laat enkele stokjes wierrook branden. De stokjes verspreiden een lekker aroma voor ons, maar wespen zijn er niet dol op, en blijven uit de buurt. Ook geurkaarsen en etherische oliën hebben hetzelfde effect.

3.  Kruidnagel

Een halve sinaasappel en enkele kruidnagels, meer heb je niet nodig om wespen op afstand te houden. Steek enkele kruidnagels in een halve sinaasappel en plaats deze op een schoteltje. De geur is voor ons aangenaam, maar als wespen het ruiken, blijven ze uit de buurt.

Wespen lokken

Door geuren te verspreiden jaag je wespen weg. Maar je kan ze natuurlijk ook lokken naar een bepaalde plek in je tuin, ver van je terras. Let wel op, dit is niet de meest diervriendelijke manier.

1. De truc met de fles

Misschien ken je dit trucje nog van je oma. Knip de hals van een plastic fles. In het onderste gedeelte doe je iets zoet, limonade, honing of bier. Het bovenste deel van de fles zet je, zonder dop, ondersteboven in het deel met de zoete stof. De wesp ruikt de zoetigheid en gaat via de kleine opening naar beneden. Hij kan niet meer ontsnappen.

2. Lekker sapje

Je kan natuurlijk ook een schaal met zoet sap, zoals meloensap, op een veilige afstand van je terras plaatsen. De wespen willen er van drinken, maar verdrinken in het zoete goedje.

3. De truc met het glas

Een wesp vangen gebeurt vaak door er een glas omgekeerd bovenop op te plaatsen. Maar je kunt zelfs meerdere wespen vangen. Doordat de wesp gevangen zit, gaat hij namelijk een geluid uitzenden naar andere wespen. Steek een tandenstoker onder het glas, je zult zien dat andere wespen door de kleine opening naar binnen glippen om de gevangen wesp te helpen. Let wel op! Doe dit niet aan tafel, maar op een veilige afstand.

Openingsbeeld: For Love & Lemons SS19

Meer tips voor een zorgeloze zomer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content