2. Het is nu toch al verpest…

En als je die eerste kilo’s hebt gevierd met die cava en taart, laat de moed dan niet hangen. Een van de grootste fouten van jojoërs is het idee ‘het is al verpest’. Maar we kunnen je geruststellen, het is niet verpest. Begin gewoon terug opnieuw met je goede voornemens. En dan bedoelen we niet morgen of maandag, maar gewoon nu meteen. Tip: gun jezelf af en toe een plezier en voel je daar NIET schuldig over. Daarna is er helemaal niets verpest en ga je gewoon terug door.

3. Je probeert een nieuw dieet

Je bent succesvol afgevallen door Pascale Naessens’ methode te volgen of omdat je Weight Watchers probeerde. Tot je opeens leest dat een celeb in Hollywood heeft beslist dat enkel nog babyvoeding of soep eten hét geheim is om die kilo’s te verliezen. Het mag verleidelijk zijn om een nieuw dieet te proberen dat ‘dé manier is om af te vallen’, het werkt niet. Bovendien heeft het écht geen nut om jezelf uit te hongeren: je lichaam kan heus wel een tijdje met minder eten, het is bedoeld om ons te beschermen tegen hongersnood. Na die ‘hongerperiode’ zorgt ons lichaam vanzelf weer voor een reserve voor een volgende ‘hongersnood’ die eraan komt. Daarom dat je waarschijnlijk meer bijkomt dan dat je afviel. Tip: eet gezond en heb geduld. Blijvend afvallen doe je niet door een extreem dieet te volgen.

4. Je beloont jezelf fout

Zoals gezegd… Het is gevaarlijk om jezelf te belonen met een glas cava of stuk taart. Maar dat geldt niet enkel voor je dieetdoelen. Jezelf een glas rode wijnen gunnen na een zware werkdag, een behaalde deadline vieren met een viergangenmenu of dat half uurtje in de fitness belonen met een bezoekje aan de frituur… Je doet het liever niet. Er zijn heel wat andere leuke beloningen die niets met eten te maken hebben. Een zware werkdag beloon je met een warm bad, die deadline vier je door samen gezond te koken met je partner en na dat half uur fitness heb je een aflevering van je favoriete serie verdient. Tip: zoek een beloning die bij jou past: een nieuwe outfit, romantische wandeling of gezellig uitje geven evenveel of zelfs meer voldoening dan dat glas wijn.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4
bekijk op één pagina

Meer tips om die goede voornemens vol te houden:

(Openingsbeeld: For Love & Lemons)