Zo vaak zou je seks moeten hebben volgens therapeuten

De één zou iedere dag kunnen vrijen met zijn/haar partner, voor de ander hoeft het niet zo nodig. Maar hoeveel keer is nu echt goed, is er een magisch getal? Dit zeggen sekstherapeuten.

Stel jij je wel eens de vraag: ‘is mijn seksleven eigenlijk normaal’? Geen zorgen, heel veel mensen doen het weleens. “Veel koppels die bij mij op bezoek komen, stellen zich die vraag”, zegt sekstherapeut Tammy Nelson. “Ze willen weten of ze wel genoeg seks hebben, of ze ‘goede’ seks hebben en of het normaal is dat hun partner meer seks wilt. Geregeld hoor ik zorgen over het feit of ze niet iets compleet anders moeten doen in bed.”

De ultieme tip

Haar ultieme tip: vergeet normaal. “Normaal bestaat niet. Het is belangrijk dat jullie empathie hebben voor elkaar, en elkaars noden accepteren. Zelfs als die anders zijn dan de jouwe”, legt ze uit. Hieronder vind je 5 tips van therapeuten.

1. Focus op je eigen aantal

“Maak je niet druk over het aantal van anderen”, zegt Dawn Michael. “Kijk liever gewoon naar je eigen seksleven. Er is helemaal geen magisch nummer, het ene koppel doet het drie keer per week, het ander heeft aan 1 keer genoeg.” Hij benadrukt ook dat er onderscheid is tussen zeggen en doen. “Heel wat koppels zeggen dat ze 3 keer per week seks hebben, maar hier in de praktijk merk ik dat dit vaak niet klopt. Maak je dus geen zorgen over wat anderen zeggen.” Vrouwen hebben zeker niet per sé minder zin in seks dan mannen. Hier lees je waarom.

2. Je libido verandert in tijd

“Hoe vaak je het graag doet, kan veranderen met de jaren”, zegt Chris Rose. “Jullie seksleven is afhankelijk van jullie libido, hoeveel tijd en energie jullie hebben en het gezamenlijke verlangen om seks als prioriteit te stellen.” Samen praten over jullie seksleven en meer affectie buiten de slaapkamer creëren, kan belangrijker zijn voor een duurzame langdurige relatie“, klinkt het. Meer tips voor een duurzame relatie vind je hier.

3. Verlies de hoop niet als jullie libido is gezakt

Seks moet niet altijd spontaan zijn”, zegt Ian Kerner. “Soms moet je gewoon starten. Seksueel verlangen start vaak niet bij het begin van een vrijpartij, maar ergens in het midden. Nadat jullie de spanning hebben opgebouwd. Dat kan door kussen, dansen, erotische boeken of films,... Dat kan tot de nodige lust leiden. Wees dus bereid om een inspanning te leveren, vaak komt de zin dan vanzelf.” Meer tips om de spanning (terug) te doen oplaaien vind je hier.

4. Minder zin? Zoek uit of er een reden is

“Ben jij degene die een lager libido heeft, voel je dan zeker niet beschaamd”, zegt Celeste Hirschman. “Een verschil in libido komt veel vaker voor dan mensen denken.” Om meer zin te krijgen, is het vooral belangrijk de oorzaak te achterhalen. Misschien heb je wel hormoonschommelingen of ben je het gewoon beu om telkens hetzelfde in de slaapkamer te doen. “Een partner met een laag libido voelt zich vaak verplicht om toch te vrijen, en iets dat als een verplichting voelt is absoluut niet sexy“, klinkt het. Willen jullie samen proberen jullie libido te boosten? Lees dan zeker deze tips.

5. Kwaliteit boven kwantiteit?

Onthoud vooral: op goede seks staat geen getal. Lig je ’s avonds naast je partner in bed, vraag je dan niet af of je seksleven normaal is, maar neem het heft in handen. “Wees proactief en probeer nieuwe dingen”, zegt Nelson. “Knuffel meer, masturbeer, praat over je relatie en vertel elkaar wat jullie belangrijk vinden in bed of waar jullie van genieten. Erover zwijgen lost niets op.” Nog een belangrijke tip van Nelson: “Het geheim voor een goed seksleven ligt niet alleen bij krijgen wat je wilt, maar ook leren hoe je je  partner verwent.” Hier lees je 7 slaapkamergewoontes die je huwelijk kunnen redden.

Meer over seks & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content