Een gezond gebit is niet alleen belangrijk voor een mooie glimlach. Ook voor je immuunsysteem en dus je algemene gezondheid is goede mondverzorging noodzakelijk. In haar boek ‘Gezond begint in je mond’geeft Yvonne Kort haar gouden tips voor mondhygiëne. Aan Feeling verklapt ze er drie dagen lang al enkele. Vandaag heeft ze het over hoe je je mond best verzorgt als je zwanger bent.

Als je in blijde verwachting bent, dan wil je het allerbeste voor je kind. Je let op wat je eet en dat je voldoende beweegt, want dit heeft een positief effect op de zwangerschap. Maar het gebit mag je ook niet vergeten. Een gezonde mond is van groot belang voor tijdens je zwangerschap en voor een gezondheid.

Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Iedereen kent de standaard lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap wel. Hoewel er in het begin van de zwangerschap aan de buitenkant niet altijd duidelijk te zien is dat je zwanger bent, zijn er in de eerste drie maanden toch al een aantal subtiele veranderingen waar te nemen. De meeste kwalen komen ook tijdens deze eerste drie maanden van de zwangerschap voor. Ochtendmisselijkheid en soms ook overgeven zijn de bekendste en meest vervelende ongemakken. In de loop van de zwangerschap kan obstipatie door een verminderde darmactiviteit voor ergernis zorgen. En wat tref je in de mond aan tijdens je zwangerschap? In het verleden werd er steevast gemeld: ”Iedere kind kost een tand”. Gelukkig is dat geen feit, maar door de zwangerschap heb je wel meer kans op gebitsproblemen.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

 Meer tips voor moeders: