Myriam stopte met drinken en werd therapeut

Myriam (46) was alcoholiste en is nu therapeut voor mensen die kampen met een verslaving. Ze maakte van haar zwakte haar kracht. Samen zoeken ze met haar patiënten naar een oplossing...

MYRIAM (46): “Ik begon met drinken, zoals de meesten, toen ik student was. Ik kom uit een warm gezin, maar voldeed niet aan de verwachtingen van het voorbeeldige meisje dat mijn ouders voor ogen hadden. Daardoor voelde ik me afgewezen om wie ik werkelijk was. 

De verbondenheid waar ik zo naar op zoek was, vond ik wel op café, bij mijn vrienden. Ik was een sociale drinker, gek op uitgaan. Thuis dronk ik niet, een paar keer per week ging ik een avond op café. En dan liep het vaak helemaal fout. Zodra ik mijn derde pint ophad, kon ik niet meer stoppen met drinken.

De verbondenheid waar ik zo op zoek was, vond ik wél op café

Vaak moest ik mijn werkgevers bellen dat ik niet kon komen. Ik verzon de gekste excuses voor mijn afwezigheid, van migraine tot een vreemde chronische ziekte. Op een bepaald moment kreeg ik geen opslag, omdat ik te vaak afwezig was. In plaats van iets aan mijn leven te veranderen, veranderde ik liever van werk. Ik begon als vertegenwoordiger, want zo kon ik mijn eigen werkritme bepalen...

Vaak heb ik mijn drinkgedrag proberen te controleren, maar dat lukte bijna nooit. Ik wist wanneer ik het eerste glas dronk, maar zelden wanneer ik het laatste zou drinken. Ik dacht dat ik gewoon een zwak karakter had.

De ommezwaai kwam toen ik met een vriendin meeging naar de AA. Daar hoorde ik voor het eerst: alcoholisme is een ziekte, en geen gebrek aan wilskracht. Ik besefte dat ik me daar dus niet voor hoefde te schamen. Dát was voor mij de klik. Vanaf die dag heb ik nooit nog één druppel gedronken. Dat is nu twaalf jaar geleden.”

NU BEN IK HET ZAT!

“Niemand was op de hoogte van mijn probleem. Voor mijn omgeving was ik gewoon een feestneus. Er bestaat dat clichébeeld van de alcoholist: lallend, zwalpend over straat met een rode neus, of in de goot. En daar beantwoordde ik dus niet aan. Zelfs mijn huisarts nam het probleem aanvankelijk niet serieus.

Een aantal jaar geleden ben ik uit de anonimiteit getreden. Ik volgde een therapeutenopleiding en moest een thesisonderwerp kiezen. Dat werd ‘alcoholisme’. Een vriendin vroeg me om daar een lezing over te komen geven, en zo ging de bal aan het rollen. Ik startte een eigen praktijk als therapeut voor alcoholisten en maakte een website met daarop een foto van mezelf: dat was echt een outing, zó ziet een alcoholist er dus uit.

Alcoholisme is een ziekte, geen gebrek aan wilskracht

Mijn verhaal werd al snel opgepikt door de kranten, en door tv. Zo wist meteen iedereen het. Mijn familie steunt mij in mijn strijd om alcoholisme uit de taboesfeer te halen en is trots op het feit dat ik mijn leven helemaal heb omgegooid.

Nu koppel ik mijn eigen ervaringen aan mijn vakkennis en werk als ervaringsdeskundig therapeut alcoholisme. Ik pak niet alleen het alcoholprobleem aan, maar ook wat erachter schuilt. Vaak heeft het te maken met moeilijkheden met emoties, een laag zelfbeeld of een overgevoeligheid. Als je afhankelijkheid stopt, blijf je achter met een enorme leegte. Plots heb je zeeën van tijd, omdat je niet de hele tijd meer in de weer bent met drinken en katers uitzweten. Je moet dan ook nieuwe uitdagingen zoeken, want het leven wordt al snel een beetje saai. 

Die uitdaging heb ik gevonden in mijn praktijk, maar ook in het geven van de geanimeerde voordracht ‘Nu ben ik het zat!’. Ik spreek voor diverse organisaties, voor jongeren, scholen, bedrijven, zelfs voor artsen. Ik heb nu een nieuwe missie: het stigma rond alcoholisme doorbreken.

Door uit mijn anonimiteit te stappen, probeer ik de schandvlek die rust op alcoholisten weg te werken. Mensen kunnen nu met eigen ogen zien dat ik niet marginaal of zwak ben. Het is ook een teken van hoop voor zij die nog altijd met een verslaving kampen. Alcoholisme is een ziekte, die ernstig moet worden genomen. Ik wil mensen ook doen beseffen dat het veel meer voorkomt dan we denken. Statistieken spreken van 10%, maar ik schat dat zo’n 30% van de bevolking in meer of mindere mate een probleem heeft met alcohol.”

Voor meer info kan u terecht bij Therapeut Alchoholisme, Paljas Vlaanderen en AAVlaanderen

Meer straffe getuigenissen vind je in de stukken over Nathalie die een relatie heeft met een 20 jaar oudere man en in het verhaal van Evi die plots erg ziek werd.

 

Lees ook:

7 tips die je écht meer wilkracht geven
5 illustraties waarin alle piekeraars zich zullen herkennen
Weg met stress: volg de slow trend

Partner Content

Gesponsorde content