Waarom we mannen nodig hebben in onze strijd tegen genderongelijkheid

President Emmanuel Macron doet het. Paul Polman, CEO Unilever, doet het ook. Acteur Ryan Gosling en zanger Youssou Ndour hoef je ook niet meer te overtuigen. Deze mannen verbrijzelen mee het glazen plafond. En dat is zeker nodig, want genderongelijkheid bestaat nog steeds, en we hebben mannen nodig om die te bestrijden.

Was het feminisme lang een exclusieve vrouwenzaak, dan komt daar stilaan verandering
in. Sinds men de strijd voor vrouwenrechten uitbreidde naar gendergelijkheid, springen steeds meer mannen mee op de barricade. President Emmanuel Macron doet het. Paul Polman, CEO Unilever, doet het ook. Acteur Ryan Gosling en zanger Youssou Ndour hoef je ook niet meer te overtuigen. Deze mannen verbrijzelen mee het glazen plafond. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Een scharniermoment in die evolutie was de lancering van de campagne HeForShe van de UN Women in 2014. Met actrice Emma Watson als ambassadrice roept de vrouwenafdeling van de Verenigde Naties jongens en mannen op om partners te worden in de strijd voor gelijke rechten van vrouwen en meisjes. Ook mannen zouden welvaren bij gendergelijkheid, zei Watson tijdens haar speech. Mannen lijden namelijk ook onder de machocultuur. Dat ze niet altijd vrij zijn om hun emoties te laten zien, maakt dat jongens en mannen bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor mentale problemen.

De geschiedenis leert dat elke vooruitgang voor vrouwen mee mogelijk werd gemaakt door mannen. In het begin van de 20e eeuw lobbyden de sufragettes en wezen ze de mannelijke machthebbers op hun plicht, maar het waren uiteindelijk de mannen die het stemrecht voor vrouwen mogelijk maakten. Ook al leeft vandaag de mythe dat onze samenleving postfeministisch is, van gelijke rechten en gelijkwaardigheid kunnen we nog steeds niet bespreken. Enkele belangrijke feiten die bewijzen dat we de steun van mannen zeker nog nodig hebben.

  • Vrouwen worden harder getroffen door armoede: vrouwen zijn de eerste slachtoffers van de economische crisis en de besparende maatregelen die erop volgen.
  • De loonkloof in Europa bedraagt nog steeds 16,3%.
  • Drie op de vier vrouwen zegt dat ze te maken kreeg met zwangerschaps- en ouderschapsdiscriminatie. 
  • Wie hogerop wil, komt in veel gevallen in aanraking met het glazen plafond. 
  • Bij universiteiten en in de bedrijfs- en publieke wereld zijn vrouwen vaak ondervertegenwoordigd in de top.
  • In een Europese studie bevroeg Axiom twee jaar geleden mannen over hun kijk op gendergelijkheid op de werkvloer. In theorie vond drie vierde van de mannen gendergelijkheid op de werkvloer positief, maar toen men polste of ze vrouwen ook zouden steunen, bleek slechts een vijfde daartoe bereid. Bijna een derde van de deelnemers gaf toe vrouwen tegen te werken, en iets meer dan de helft van wie positief staat tegenover gendergelijkheid, handelde er niet naar.

Het oktober-nummer van Feeling + Feeling Gold POWER voor hem én haar ligt vanaf 20 september in de rekken. Ontdek hier wat we deze maand voor jullie in petto hebben.

Meer over vrouwen & carrière:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content