Monkey see, monkey do

Als je in de film 'Dr. No' een vogelspin over James Bonds borst ziet kruipen, gaat je hart sneller kloppen. Je handen gaan zweten en je huid tintelt onder de poten van de spin. Eerst ben je bang, daarna opgelucht als Bond erin slaagt  te ontsnappen aan het gevaar. 
Het feit dat we dit kunnen ervaren als waren we het zelf, wordt veroorzaakt door wat we 'spiegelneuronen'  noemen. 

Spiegelneuronen zijn neuronen die actief, of actiever, worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. En ‘actie’ kan dan slaan op bewegen of spreken, maar ook op: wat iemand voelt of zelfs emotioneel ervaart. Het zijn met andere woorden spiegelneuronen die continu het gevoel en de emoties van anderen bij onszelf genereren. Dat maakt dat we kunnen meevoelen met James Bond terwijl we rustig thuis op de bank zitten maar ons evengoed kunnen inleven in de frustratie van onze beste vriendin over haar recente ontslag.
Meer hierover kan je lezen in 'Het empathische brein' van Christian Keysers. Of misschien moet je ‘Het empathische brein’ maar vooral kopen voor je partner en hem stiekem op de salontafel neerleggen.

Verkoopsinformatie
‘Het empathische brein’, Christian Keysers
ISBN 9789035137493, € 17,95, Bert Bakker

Partner Content

Gesponsorde content