Smullen: Lasagne van zoete aardappel

Lasagne is everyone’s favorite, maar nóg beter is lasagne waarna je je niet schuldig moet voelen. Deze versie met zoete aardappel is een schot in de roos! Lik de ovenschotel gerust leeg, we won’t judge.

Ingrediënten voor 4 porties

  • Ui, fijngesneden 1
  • Knoflook, geperst 2 teentjes
  • Kruidenzout
  • Zoete aardappelen, in fijne plakjes 2
  • Tomatensaus 2 koppen
  • Chilikruiden
  • Gedroogde oregano, tijm en rozemarijn (eventueel)
  • Gehakt 1 kop (of gehakte noten)
  • Jonge spinazie 8 koppen
  • Edelgist (lactosevrije vervanger voor parmezaan)
  • Enkele gehakte cashewnoten

Voor de witte saus:

  • Water 1 kop
  • Kruidenzout
  • Kokosolie 1/4 kop
  • Kokosmeel of kikkererwtenmeel 1/4 kop
  • Nootmuskaat
  • Zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150°C. Laat de gesneden ui en de geperste knoflook 5 à 10 minuten rusten. Verhit een pan met een dun laagje water en doe er wat kruidenzout bij. Stoof de ui 4 minuten met het deksel op de pan. Voeg op het einde de knoflook toe. Roer af en toe. Stoom de plakjes zoete aardappelen 5 minuten. Breng de tomatensaus aan de kook met de chilikruiden, oregano, tijm en rozemarijn. Bak je gehakt. Breng water aan de kook en blancheer de spinazie 1 minuut. Giet af en dep goed droog. Maak de witte saus. Kook het water met het kruidenzout. Neem de pot van het vuur en roer er de kokosolie en het kokos- of kikkererwtenmeel door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe een dun laagje tomatensaus op de bodem van je ovenschaal. Leg daarop een eerste laagje zoete aardappel. Vervolgens spinazie en gehakt. Maak zo laagjes tot je aan de rand van de ovenschaal komt. Eindig met tomatensaus. Giet er de witte saus over en bestrooi rijkelijk met edelgist, gehakte cashewnoten en wat zout. Zet 15 minuten in de oven en zet op het einde de grill aan. Zo krijg je een knapperig korstje.

Goedele Leyssen

“Mijn zus en ik wilden allebei lasagne eten met oudjaar. Maar ik stond erop dat we geen pastablaadjes gebruikten. Ik ben dan beginnen op te zoeken wat een goed alternatief zou kunnen zijn. De zoete aardappel is echt heel geslaagd. Voor mij was edelgist een ware ontdekking. Die kaasvervanger is echt superlekker, je kunt er zelfs mee gratineren.”

Meer recepten:

Door: Evelien Rutten. Recepten: Goedele Leyssen. Foto’s: Wout Hendrickx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content