In Serranova, een piepklein dorpje in de hak van Italië, balden Jan Hoet jr. en Delphine Bekaert hun nieuwe leven in een open witte woonbalk met zwembad. Leve het zalige buitenleven!

Sinds vorig jaar snort er, tot grote hilariteit van de plaatselijke bewoners, een groene Vespa-camionette door de olijfboomgaarden van het Italiaanse Serranova. Het zijn Jan Hoet jr. en Delphine Bekaert, die hun dochtertje Lucy naar school brengen of inkopen gaan doen. Jan jr.: “De lokale bevolking lachte ons uit in het begin, maar ze staken ook hun duim omhoog. Dit is een ideaal autootje voor deze streek.” Met deze streek bedoelt hij Puglia, de hak van Italië. Serranova, het dorpje waar ze wonen, ligt aan de Adriatische kust, ten noorden van de stad Brindisi. Hier zijn Junior en Delphine voor de komende jaren ‘even’ neergestreken. Toen het koppel een punt zette achter hun galerie Hoet Bekaert in Gent, was het tijd voor iets anders. Ze begonnen met ‘IETS’, een nieuw platform voor hedendaagse kunst. De hoofdzetel van hun bedrijfje bevindt zich in Gent, maar het filiaal ligt hier, in Serranova. Want broeden op projecten kunnen ze hier ook. Beter zelfs. Dus verkast het gezin nu minstens 150 dagen per jaar naar hier.

Getekend door de heer des huizes

Eenmaal ze hun oog hadden laten vallen op dit Italiaanse dorpje, begon de zoektocht naar een permanente verblijfplaats. Uiteindelijk werd het een oude olijfboomgaard van een halve hectare, gelegen achter de mooie kuststrook van Serranova. Daar bouwden ze hun nieuwe Italiaanse onderkomen: een modern zomerhuis in de vorm van een lange witte balk. Het ontwerp is van Jan Hoet jr. zelf. “Jan wilde, maar mocht van zijn vader geen architect worden, maar in Italië mag je je huis zelf ontwerpen”, vertelt Delphine. Jan jr.: “Het was een hele uitdaging om een terrein te vinden waar er tussen de bomen genoeg plaats was om een bouwvolume te plaatsen. Olijfbomen omkappen is hier namelijk verboden. De gemeente gaf toestemming voor een bouwvolume van ongeveer 45 m2 . Dat is niet zo veel, en dus moesten we behoorlijk puzzelen om al onze woonfuncties erin te krijgen.”

Zon vangen rond Lange Jan

Junior en Delphine mochten een moderne ‘boerderij’ bouwen. Het grootste deel van het huis bestaat uit een ‘reposito’ of dagverblijf met keuken en zitruimte. Daartegenover kwam de ‘deposito’, de vroegere opslagruimte, in deze moderne versie het slaapgedeelte. Tussen beide kwam een grote open veranda. Die buitenruimte is vrij groot omdat je in het zuiden toch voornamelijk buiten leeft. Bij Junior en Delphine gebeurt dat rond ‘Lange Jan’, de tafel van 5 meter lang die Junior zelf ontwierp. Naast de keuken en ontbijtruimte kwam een kleine winterkamer, een ruimte met een sofa en een open haard die ook de aanpalende ruimten verwarmt. Jan jr.: “Op die manier creëer je verschillende plekken waar je samen kunt eten of praten, rustig een boek kunt lezen, je e-mails checken of waar Lucy met haar Italiaanse vriendjes kan spelen.”

‘Een bouwvolume van zo’n 45 m2 . Dat was behoorlijk puzzelen om al onze woon- functies erin te krijgen’

Terrassen te over

Voor nog meer buitenleven creëerde het koppel verschillende terrassen, grote en kleine, die vanuit de open veranda te bereiken zijn en allemaal in verbinding staan met het huis via een lichtjes opgehoogde betonnen loopstrook rondomrond. Een heel leuke toets aan de woning zijn de originele glazen volumes die uit de gevel steken, en net zulke hoekige vormen hebben als de betonnen loopstrook. Ze dienen als ‘uitkijkpost’ op de olijfboomgaard of, zoals in de keuken, als een soort vitrinekast. Als je echt privacy wilt, kun je je terugtrekken op het zonovergoten dakterras. Het langgerekte zwembad naast het zomerhuis is geen overbodige luxe in dit zuiderse klimaat. “Afgelopen zomer en herfst hadden we hier doorlopend temperaturen van 30 graden en meer, en dan werkt een frisse duik in het water enorm verkoelend.”

‘We hebben de afwerking van de materialen en de inrichting van dit zomerhuis bewust basic gehouden’

Mooi én speciaal

‘Zowel binnen als buiten creëerden we knusse hoekjes om te zitten, te eten en te spelen’

Het interieur van het zomerhuis werd bewust basic gehouden. De materialen zijn veeleer ruw en onafgewerkt, zoals zichtbeton, het gekitte glas en het donkere cortenstaal. Delphine: “De Italiaanse ambachtslui keken vreemd op van onze keuzes en kwamen steeds met luxueuzere materialen aanzetten. Maar de badkamer in het gastenverblijf met zijn door het zonlicht oplichtende wand van Italiaans marmer vonden ze dan wel weer ‘bello’ en ‘particolare’.” Voor de keuze van de meubels en verlichting maakten Jan jr. en Delphine een selectie uit wat ze nog in Gent hadden staan: tweedehandsmeubels, maar ook vintage, waaronder een jarenvijftigkleerkast van de Belgische designer Emile Veranneman. “Hier in Serranova mag het allemaal wat nonchalanter…”

iets.be

Meer wonen en interieur:

Door Marc Heldens en Karin De Ridder. Foto’s: Verne

DELEN