Wat als je plots ziek wordt en je je huidige job niet meer kunt doen? Je leven verandert en je moet op zoek naar een Plan B. Het overkwam Evi Renaux. In haar eerste boek ‘Life On Sneakers‘ vertelde ze haar verhaal en riep ze iedereen op om zoek te gaan naar zijn of haar plan B. Maar hoe begin je daar in hemelsnaam aan? In haar nieuwe boek ‘Plan B‘ legt ze uit hoe zij tot haar Plan B kwam. “Ik ben nu gelukkiger dan ervoor.”

 

Haar eerste boek gemist en graag nog eens lezen waarover het gaat? Dat kan hier.

Net zoals ‘Life on Sneakers‘ is dit een prachtig boek met inspirerende quotes, songteksten van liedjes en het verhaal van Evi. Maar deze keer zijn er ook tips en opdrachten. Alles om zelf je eigen Plan B te bedenken. Wij haalden er enkele tips uit.

1. Haal het geluk uit kleine momenten

Grote successen boeken is natuurlijk heel leuk. Maar Evi haalt haar geluk uit de kleine, mooie momentjes in je leven. Ook in dit boek is het weer heel duidelijk dat ze écht kan genieten van een goed kopje koffie. Zo hard zelfs dat ze haar eigen koffie verkoopt. Maar zelfs als je niet van koffie houdt, kun je net als Evi genieten van de kleine dingetjes. Een lief gebaar van een vriendin, een knuffel van je vriend, genieten van een goed boek… Haal je geluk uit die kleine momentjes die je hart een sprongetje doen maken. Een hulp daarbij is het ‘lichtpuntjesblad’, een blad waarop je iedere dag opschrijft wat jouw persoonlijke lichtpuntjes van de dag waren. Moeilijk om ze te zien soms? Lees dan deze 7 tips om écht positief in het leven te staan.

2. Een nieuw plan is eng, maar kan je gelukkiger maken dan voordien

“Een mooi uitgestippeld plan, daar kun je me mee plezieren. Altijd. Dat plan was nu weg. In de plaats kwam er een hobbelige weg, eindbestemming onbekend”, beschrijft Evi in het boek. Een nieuw plan moeten bedenken en niet weten wat er volgen zal is eng. Toch vertelde Evi op de voorstelling van haar boek dat ze op dit moment de gelukkigste versie is van zichzelf en dat ze niet meer terug zou willen naar haar ‘Plan A’, een ambitieuze job, deadlines,… Dat had ze zich waarschijnlijk voor haar ziekte niet kunnen voorstellen. Een wijze les dus: een plan B (of C of D of…) is dan misschien wel eng, het kan je gelukkiger maken dan voordien. Op zoek naar geluk? Deze 5 dingen kun je maar beter overboord gooien.

3. Iedereen kan loslaten

In sommige gevallen ga je naar een plan B omdat het logisch is, een goede keuze, een betere optie. Maar in sommige gevallen is dat niet. Een relatiebreuk, een onverwacht ontslag, ziekte,… Soms vraagt B dat je A ongewild achterlaat. Soms impliceert het dat je iets moet afsluiten dat je liever was blijven vasthouden. Sommigen kunnen dat, anderen hebben het er heel lastig mee. Soms gaat het vlot, soms moet er tijd overgaan. “Accepteren is iets dat je echt kunt leren. Veel onrust komt voort uit het willen veranderen van je situatie. Probeer jezelf eens de volgende vragen te stellen: Waar komt je onrust in de situatie zoals ze is precies vandaan? Wat gebeurt er als je de situatie accepteert zoals ze is? De lichtpuntjes, het zien van mooie dingen in mijn dag, hebben mij daar zeker bij geholpen.” Lees hier de straffe getuigenis van Evy, een sterke vrouw die na 13 jaar terug single was.

4. Ook jij hebt (andere) sterke punten, misschien moet je ze gewoon ontdekken

Toen Evi noodgedwongen niet terug kon naar haar oude job, moest ze opnieuw ontdekken wat ze graag deed en waar ze goed in was. “Ik vroeg iedereen wat ik als kind graag deed en waar ik goed in was.” Tegelijkertijd volgde ze workshops. “Porseleintekenen, keramiektransfer, zeefdrukken, een introductie tot zilversmeedkunst… Wie me dat een paar jaar eerder had verteld, had ik duchtig van antwoord gediend. Dat dat pure tijdverspilling was, en voor geitenwollensokkenvrouwen. Vooral ver van mijn bed. Maar nu keek ik ernaar uit en ging er met een brede glimlach heen.” Ze ontdekte dat schrijven haar ding is, haar twee boeken bewijzen dat ze haar intuïtie goed gevolgd heeft. Weet jij niet goed wat je talenten zijn? Vraag het aan mensen rondom je, maak lijstjes met je sterktes en zwaktes, volg workshops,… En volg je intuïtie.

5. Je hoeft geen tegenslag te hebben om een nieuw plan te willen

Voor Evi was het duidelijk, zij moest op zoek naar een Plan B. Dat had haar lichaam beslist. En ook andere gebeurtenissen in je leven kunnen je noodgedwongen leiden naar een Plan B. Een overlijden, een relatiebreuk, een ontslag,… Maar eigenlijk heb je helemaal geen tegenslag nodig om voor een nieuw plan te gaan. Het is een kwestie van streven naar de gelukkigste versie van jezelf. En is dat uiteindelijk niet wat we allemaal willen?

Plan B van Evi Renaux is te koop voor 19,99 euro. (Uitgeverij Lannoo)

Meer tips om die kleine geluksmomentjes te vinden: