Home Lifestyle Cultuur 5 dingen die je zeker niet mag missen op de Boekenbeurs

5 dingen die je zeker niet mag missen op de Boekenbeurs

5 dingen die je zeker niet mag missen op de Boekenbeurs

De 80ste editie van de boekenbeurs start vandaag. Tijd dus om nieuwe boeken in te slaan, interessante workshops te volgen en je favoriete auteurs aan het werk te zien. Er is heel veel te doen, maar wij selecteerden vijf dingen die je dit jaar zeker gezien wilt hebben.

1. Voor de foodies

Ben jij gepassioneerd door eten en heerlijke dranken, dan moet je op 1 november tussen 12.00 en 12.30 uur naar het oranje podium. Topsommelière en Feeling-gastvrouw Sepideh Sedaghatnia legt je persoonlijk uit welke wijnen bij welke gerechten passen en laat hierbij haar Iraanse roots spreken. In haar tweede boek bundelt ze niet alleen haar favoriete Perzisch geïnspireerde recepten, maar ook de basisproducten uit de keuken van het Midden-Oosten krijgen een uitgebreide uitleg. Welke kruiden en specerijen doen haar hart sneller slaan en hoe zit het met hun gezondheidseffect? Welke zuivelproducten, vruchten en groenten zijn typerend voor haar keuken? Welke noten en granen, peulvruchten, soorten vlees en vis worden er gegeten? Voor de heerlijke en gezonde keuken van Feeling-gastvrouw Pascale Naessens moet je op 10 november tussen 19.00 en 19.30 uur in de Spiegeltent zijn, zij stelt daar haar nieuwe boek ‘Puur Pascale’ voor, lekker en gezond koken was nog nooit zo gemakkelijk. Alvast meer weten? Lees hier dé tips van Sepideh om het wijnbar-gevoel thuis te creëren en lees hier alvast de basisregel van Pascale Naessens haar keuken.

2. Voor de bloggers

Ga je liever zelf aan de slag, dan moet je op 9 november tussen 16.00 uur en 17.30 uur naar de workshop creatief schrijven in zaal Ateljee. Waarom spreken sommige blogs aan en blijven anderen onzichtbaar? Hoe kies je een onderwerp voor je blog? Hoe bouw je teksten op en ontwikkel je een eigen schrijfstijl? Een docent webschrijven van Creatief Schrijven vzw, laat je ontdekken hoe je boeiende en rake blogposts schrijft met stijl en humor. De jongeren (12-16 jaar) kunnen terecht bij Kathelijn Vervarcke. Zij geeft op zondag 6 november tussen 17.00 en 18.00 uur een schrijfworkshop voor jongeren die geïntrigeerd zijn door schrijven. Ook deze workshop vindt plaats in zaal Ateljee. q

3. Voor de perfectionisten

Perfectie is niet van deze wereld. Maar wie bepaalt dat? Wie beslist wat perfect is en wat niet? En waarom is die ene persoon perfect en die andere niet? Is perfectie goed of slecht? Of geen van beide? Perfectionisme, wordt dat bij de positieve eigenschappen gerekend? Moet ik blij zijn als iemand mij een perfectionist noemt? En als perfectie niet van deze wereld is, van welke wereld is ze dan wel? Op deze en meer vragen probeert Feeling-gastvrouw Eva De Roovere een antwoord te vinden in tien persoonlijke brieven die ze schrijft naar vrienden, collega’s en idolen… Ga naar de lezing op 1/11 tussen 14.00 en 15.00 uur. Hij vindt plaats op het oranje podium. Wat als je een echte workaholic was, en een perfectionist pur sang, maar je lichaam opeens niet meer mee wilt. Het overkwam Evi Renaux en Eva Daeleman. Zij geven een lezing over de zoektocht naar een plan B. De lezing vindt plaats op vrijdag 4/11, tussen 16.30 en 17.30 uur op het rode podium. Meer weten over Eva De Roovere? In deze video gunt ze een kijkje in haar huis en leven. Lees hier alvast het inspirerende verhaal van Evi Renaux, en ontdek hier de vijf favoriete inspirerende quotes van Feeling-gastvrouw Eva Daeleman.

4. Voor de romantici

Wat is er romantischer dan poëzie? Laat je verrassen door de ingrijpende, pakkende teksten van Shari Van Goethem, de melancholie, maar ook het vuur van Geert Briers, de rijkdom aan beelden van Maarten Inghels en het meesterlijk balanceren tussen tristesse en humor van Stijn Vranken. Geniet van de poëzie aan het oranje podium op 1/11 tussen 11.00 en 12.00 uur. Te zeemzoet? Dan kun je naar de lezing van Stella Bergsma en Stephanie Coorevits. Zij schreven een boek over mannen en vrouwen, over het leven en de liefde. Het échte leven, de échte liefde, in échte bewoordingen. Schrijfster en columniste Nele Reymen praat met hen over het hoe en waarom van hun nieuwe boek. Stella Bergsma is dichteres, actrice, regisseuse, zangeres en de bedenkster van het woord ‘sletvrees’. In haar romandebuut ‘Pussy album’ neemt ze de maat van mannen én vrouwen. ‘Mannen zijn klootzakken, vrouwen zijn kuthoeren’. Zo begint het verhaal van lerares Eva, die haar job verloor omdat ze het met een leerling deed. Het boek is een poëtisch protest tegen preutsheid. Ook Stephanie Coorevits laat zich niet verblinden door romantiek en onhaalbare idealen. Dat vertelt ze in ‘De Romantische Komedie’, een boek waarin ze heel nuchter naar haar dagdagelijks leven kijkt, met de nodige portie zelfrelativering. Het leven, hoe het er écht aan toegaat in een relatie eens de grote verliefdheid voorbij is. Ontdek hier alvast 5 dingen die wij leerden uit ‘De Romantische Komedie’ van Stephanie Coorevits.

5. Voor de gezondheidsfreaks

Ook voor wie enkele kilo’s wilt verliezen, of nu eindelijk echt eens werk wilt beginnen te maken van dat sporten, moet op de Boekenbeurs zijn. Sandra Bekkari bewijst in ‘Nooit meer diëten – deel 3’, dat gezondheid niet persé calorieën tellen betekent. In de Spiegeltent legt ze op 1/11 tussen 13.00 en 14.00 uur, uit hoe je kunt genieten van gezond eten. Bovendien is een ongezond eetpatroon vaak een mede-oorzaak voor vermoeidheidsklachten en futloosheid. Dankzij kleine aanpassingen in je voedingspatroon bruis je weer van energie. Wil je nu eindelijk eens beginnen met die extra beweging, dan moet je op 2/11 tussen 13.00 en 13.30 uur naar het oranje podium. Bert Ackaert geeft uitleg over zijn boek ‘Wandel je fit’: met dit boek krijg je niet zomaar een programma. Je bouwt aan een beweegsysteem dat jou motiveert en dat afgestemd is op je unieke situatie. Via verschillende testen en opdrachten breng je jezelf beter in kaart. Met concrete oefeningen en tips overwin je de obstakels die het aanmeten van nieuwe gewoonten in de weg staan. Zo wordt bewegen gemakkelijk en haalbaar voor iedereen. Hier ontdek je alvast waarom calorieën tellen géén goed idee is. En in dit artikel lees je wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag een half uur wandelt.

Inspiratie nodig voor je aankopen? Hier vind je 5 boeken voor heerlijke herfstdagen.

Meer over cultuur

De 80ste editie van de Boekenbeurs vindt plaats tot en met 11 november. Meer info en het volledige programma vind je op de website.