Back to school. Back to reality. Nu de zomer achter ons ligt, is het opnieuw tijd om in het weekend cultuur te gaan opsnuiven. Wij hebben voor jullie de 5 indrukwekkendste expo’s opgesomd die de moeite waard zijn om dit najaar te bezoeken.

1. Sfeer van Vermeer

Fotografe Danielle van Zadelhoff vangt het licht en heeft oog voor detail. De indringende poses van haar personages en haar kleurenpalet zijn ontroerend en poëtisch. Soms doen haar portretten denken aan oude meesters als Velázquez, Caravaggio, Van Eyck of Vermeer. Van Zadelhoff fotografeert intuïtief, zonder enige enscenering. Na een aantal internationale expo’s strijkt ze nu neer in Brugge.

DANIELLE VAN ZADELHOFF, ‘REBIRTH’, 44 GALLERY, BRUGGE, 9 SEPT – 7 OKT, 44GALLERY.BE

2. 7 eeuwen moois

Van Bruegel tot Rodin, van Spilliaert tot Picasso: binnenkort kun je meer dan driehonderd werken uit Belgische en internationale privécollecties bewonderen in MUDIA, een gloednieuw educatief museum. Op speelse wijze leren volwassenen en kinderen hier kunst begrijpen, met video’s, geanimeerde schilderijen, spelletjes en leuke tests. Zeven eeuwen kunstgeschiedenis in twintig zalen, dat is beslist de trip naar boekendorp Redu waard!

OPENING NIEUW MUSEUM MUDIA, VANAF 10 SEPT, PASTORIJ REDU, MUDIA.BE

3. Klein geluk

Aan de hand van schilderijen, tekeningen en aquarellen brengt S.M.A.K. het eerste postume overzicht van het werk van de Belgische grootmeester Raoul De Keyser. Hij durfde het medium schilderkunst kritisch te bevragen en flirt in zijn werken met de grens tussen abstractie en figuratie. De poëzie van De Keyser zit niet in grootse thema’s, maar in uitvergrotingen van kleine dingen uit het dagelijkse leven.

RAOUL DE KEYSER, ‘OEUVRE’, S.M.A.K., GENT, 22 SEPT TOT 27 JANUARI 2019, SMAK.BE

4. BXL designparcours

Gedurende de hele maand september is Brussel dé ontmoetingsplek voor Belgische en internationale ontwerpers. Meer dan 100 culturele en commerciële activiteiten laten het publiek meegenieten in winkels, pop-upstores, galeries en culturele ruimtes. Een heus stadsparcours leidt je langs de nieuwste internationale designtrends.

BRUSSELS DESIGN SEPTEMBER, MEER DAN 100 LOCATIES IN BRUSSEL, SEPTEMBER 2018, DESIGNSEPTEMBER.BE

5. Vrienden van de kunst

Alsof het nog niet genoeg is, verwent Brussel in september met nog een groot kunstevenement. Meer dan 40 galerieën spreiden van 6 tot 9 september de diversiteit en rijkdom van de Brusselse kunstscene tentoon. Een van de eyecatchers is de expo in Galerie de la Béraudière, gewijd aan Calder en Miró, twee topkunstenaars die een intense vriendschap onderhielden.

BRUSSELS GALLERY WEEKEND, 6 – 9 SEPT, BRUSSELSGALLERYWEEKEND.COM

Ontdek hier meer uitstapjes: