5 expo’s die je deze zomer moet gezien hebben

Het is weer zomer! De dagen zijn lekker lang en je hebt meer tijd om eens een stapje in de wereld te zetten. Heb je inspiratie nodig voor je trip? Check dan hier dé 5 expo’s die je deze zomer niet mag missen.

 

1. Photorealism – 50 years of hyperrealistic painting

Als je op zoek bent naar een expo die je van je sokken blaast, moet je zeker een kijkje gaan nemen in het Museum van Elsene. Daar loopt nog tot 25 september de expo Photorealism, die focust op het hyperrealistische oeuvre van de Amerikaanse schilders na de Tweede Wereldoorlog. Met hun fotografische stijl slagen de artiesten erin schilderijen te maken die zo gedetailleerd zijn dat ze wel een foto lijken. Na de Tweede Wereldoorlog was deze stijl, in navolging van de popart, dé manier om de Amerikaanse consumptiemaatschappij te bekritiseren.

Museum van Elsene, foto, schilderij, expo, Photrealism

Photrealism. 50 years of hyperrealistic painting. – Museum van Elsene – Van 30 juni tot 25 september – www.museumvanelsene.irisnet.be

 

2. Helmut Newton – A Retrospective

Het Fotografiemuseum in Amsterdam staat deze zomer volledig in het teken van de Duits-Australische fotograaf Helmut Newton, die vooral bekend staat om zijn erotische foto’s. Maar dat het oeuvre van Newton gaat veel verder dan dat, bewijst de expo in het Foam. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 200 foto’s en kan gerust een zeldzame verzameling genoemd worden. Bovendien kan je er ook gaan kijken naar de film ‘Helmut by June’, in 1995 gemaakt door Helmuts vrouw. De expo is een nauwe samenwerking tussen het Foam en de Helmut Newton Foundation in Berlijn.

Helmut Foam, expo, Amsterdam, fotograaf, zomer

Helmut Newton. A retrospective. – Fotografiemuseum Amsterdam – Van 17 juni tot 4 september – www.foam.org

 

3. Summer of Photography

Fotografie is hot deze zomer, zo blijkt uit deze tweede foto-expo. Deze keer kan je in eigen land genieten van dit tweejaarlijks internationaal fotofestival georganiseerd door Bozar. Het thema, ‘Urban Vibes’, bleek een waardevolle bron van inspiratie voor de exposerende fotografen. In Bozar zelf kan je onder meer gaan kijken naar ‘Open spaces, secret places’, waar 27 hedendaagse kunstenaars inzoomen op de relatie tussen mens en ruimte. Naast de verschillende tentoonstellingen staan er ook lezingen, workshops en de presentatie van portfolio’s op het programma.

Urban vibesUrban vibesSummer of Photography & Summer Vibes. Bozar & CC Strombeek – Van 17 juni tot 4 september – www.bozar.be

 

4. Many suns and worlds

Many suns and worlds is de eerste solotentoonstelling van Tomás Saraceno, een Argentijn die in Berlijn woont en werkt. Deze installatie in de Van Haerents Art Collection maakt deel uit van zijn grotere Cloud Cities-project. De realisaties van Saraceno stralen altijd experimentatie uit. Met zijn sferen, bubbels, spinnenwebben, neurale netwerken en wolkenformaties probeert hij alternatieve vormen van leven te onderzoeken voor de toekomst. Het werk van Saraceno heeft vrijwel altijd een wetenschappelijke basis en wordt gekenmerkt door een ongebreideld utopisme.

Many suns and worlds

Many suns and worlds. Van Haerents Art Collection Brussel – Van 21 april tot 28 oktober www.vanhaerentartcollection.com

 

5. Zandsculpturenfestival 2016

Tot slot staat er nog een klassieker op het programma. Het Zandsculpturenfestival in Oostende is elk jaar een topper en dat is dit jaar niet anders. 40 kunstenaars uit 12 verschillende landen creëerden 150 reusachtige sculpturen. Het thema van dit jaar? Stars. De magistrale beeldhouwers brachten een eerbetoon aan hun favoriete vedetten uit de muziek-, film- en sportwereld.

Zandsculpturenfestival, Oostende, strand, zomer, 2016

Zandsculpturenfestival 2016 – Groot Strand Oostende – Van 18 juni tot 4 september –www.zandsculpturen.be

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content