Ook in 2021 worden er heel wat films gelanceerd. Scenaristen halen wel vaker inspiratie uit boeken. Liever eerst lezen? Van deze vijf boeken komt dit jaar nog de film uit.

5 x boeken om te lezen voor ze op het witte doek verschijnen

De ondergrondse spoorweg

Cora is slavin op in Georgia waar ze hele dagen katoen plukt op een plantage. Haar leven dreigt nog erger te worden wanneer de eigenaar zijn oog heeft laten vallen op haar. Ze besluit te vluchten. Met behulp van de Ondergrondse Spoorweg, een netwerk van anti-slavernij-acitvisten) begint ze aan een lange en huiveringwekkende reis door het Zuiden van Amerika.

De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead – Hier te koop

Gesprekken met vrienden

De koele Frances is 21 jaar oud wanneer ze tijdens een poetryslam in Dublin wordt gespot door journalist Melissa. Frances raakt onder de indruk van Melissa en echtgenoot Nick. Wat aan het begin een onschuldige flirt lijkt, groeit al snel uit tot een vreemd soort intimiteit. Frances probeert haar leven geordend te houden, maar haar relaties ontsnappen steeds meer aan haar greep. Dan probeert ze iets radicaals: van moment tot moment leven.

Gesprekken met vrienden – Sally Rooney – Ambo|Anthos

Daar waar de rivierkreeften zingen

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddelijk op Kya.

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens – House of Books 

Opwindende tijden

Dit boek gaat over liefde, geld en het liefdesleven van 3 millennials. De Dublinse Ava is onlangs in Hongkong komen wonen en vult haar dagen met Engelse les geven aan rijke kinderen. Julian is een bankier die graag geld uitgeeft aan Ava, met haar naar bed gaat en fluctuerende valuta met haar bespreekt. Maar als ze hem vraagt of hij van haar houdt, komt hij niet verder dan: ‘Ik vind je leuk.’ Dan komt de stijlvolle advocate Edith in het spel die Ava meeneemt naar het theater en trakteert op verse bloemen. Ava wil Edith zijn – en ze wil de hare zijn. Maar dan schrijft Julian aan Ava dat hij na een paar maanden in het buitenland terugkomt naar Hongkong… Ava komt voor een belangrijk dilemma te staan.

Opwindende tijden – Naoise Dolan – atlas contact

Queenie

Queenie Jenkins, een 25-jarige Jamaicaans-Britse vrouw uit Londen, verliest de grip op haar leven. Ze krijgt een miskraam, haar vriend maakt het uit, ze verlaat hun gedeelde flat en als klap op de vuurpijl verliest ze haar baan bij de krant. Ze zoekt afleiding in datingapps en kortstondige affaires, maar het wil niet baten. En als ze in therapie wil gaan, krijgt ze te maken met vooroordelen van haar Jamaicaanse familie.

Queenie – Candice Carty-Williams – Promotheus 

Meer boeken: