5 x expo’s in september die een bezoek meer dan waard zijn

Cara Brems

In september staan er weer heel wat inspirerende expo’s op de planning. Om het jou makkelijk te maken tipt onze chef-cultuur Cara Brems haar vijf favorieten.

Let op: door de coronamaatregelen moet je meestal vooraf een tijdslot reserveren. Kijk dus zeker even op de website van de kunstinstelling voor je jouw bezoek plant.

5 x expo’s om in september te bezoeken

Van dans tot trance

Van dans tot trance

Van dans tot trance

Bozar en Museum Dr. Guislain pakken dit najaar uit met Danser Brut, een tentoonstelling over (repetitieve) bewegingen en geestelijk welzijn. Op de twee locaties in Brussel en Gent wordt een mix van moderne en hedendaagse kunst, outsiderkunst, film en medische archiefdocumentatie samengebracht, met werken van onder meer Louise Bourgeois, Michaël Borremans, Charlie Chaplin en Adolf Wölfli. Deze expo kadert binnen het thema Art & Well-being, waaraan Bozar haar nieuwe cultuurseizoen ophangt.

Danser Brut: Bozar (Brussel) en Museum Dr. Guislain (Gent). Van 24 september tot 10 januari 2021.

Belgische kiekjes

Belgische kiekjes

Belgische kiekjes

Lara Gasparotto, Marc Lagrange, Kurt Stallaert: het is maar een greep uit de fotografen wier werk getoond wordt op Iconobelge II. Deze tentoonstelling, met focus op Belgische modefotografie, is een project van het team achter AntwerpPhoto. Het zou de tweede editie zijn van het tweejaarlijkse internationale fotofestival, ware het niet dat het coronavirus daar anders over besliste. De biënnale werd opgeschoven naar 2021. Om dat culturele gat te dichten is er nu alvast deze expo op een toplocatie: de vorig jaar heropende Handelsbeurs.

Iconobelge II: Handelsbeurs (Antwerpen). Nog tot 27 september.

Kunstdialoog

Kunstdialoog

Kunstdialoog

De in Brussel wonende Franse schilder Xavier Noiret-Thomé mocht van het hedendaagse kunstencentrum CENTRALE een collega-kunstenaar uitnodigen om samen met hem te exposeren. Hij koos voor de Nederlandse beeldhouwer en graficus Henk Visch, wiens werk je misschien reeds zag in het Middelheimmuseum of aan de Erasmusbrug in Rotterdam. Noiret-Thomé wilde zijn schilderkunst graag in dialoog zien gaan met Visch’ beeldhouwkunst omdat ze een gelijkaardige kunstvisie delen, en om de traditionele vorm van een muurtentoonstelling te doorbreken.

Panorama. Xavier Noiret-Thomé en Henk Visch: CENTRALE For Contemporary Art (Brussel). Van 3 september tot 17 januari 2021.

Paraderen in ’t museum

Paraderen in ’t museum

Paraderen in ’t museum

Nog snel te bezoeken: TOGETHER in het Antwerpse M HKA, een expo voor de empowerment van de LGBTQIA+-gemeenschap. In 2020 zou het 50-jarige bestaan van de Gay Pride Parade gevierd worden, maar ook hier gooide het coronavirus roet in het eten. De organisatie van Antwerp Pride besloot daarom, conform de veiligheidsvoorschriften, in te zetten op enkele kleinere events. Deze tentoonstelling, gecureerd door Belgisch kunstenaar Philip Huyghe, is er daar een van. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Cindy Sherman en Kasper Bosmans.

TOGETHER: M HKA in samenwerking met Antwerp Pride (Antwerpen). Nog tot 6 september.

Ontluikende streetart

Ontluikende streetart

Ontluikende streetart

Na Namen, Doornik en Charleroi, is het de beurt aan Luik om Art Public te organiseren: een driejaarlijks festival waarbij kunstenaars werken in de publieke ruimte integreren. De achttien deelnemers van deze editie kregen geen overkoepelend thema opgelegd, maar moesten wel rekening houden met de structuur en omgeving van de beschikbare ruimtes. Adele Renault voorzag de Rue de l’Étuve van een gigantische muurschildering van een duif. De bekendste naam in het deelnemerslijstje is rapper Baloji: hij ging aan de slag met video in de Rue Saint-Paul, de buurt waar hij ooit zelf woonde.

Art Public Liège (Luik). Nog tot 31 oktober.

Meer over kunst en cultuur:

Partner Content

Gesponsorde content