9 goede redenen om dit weekend een boek te lezen

Het is weer weekend! Het ideale moment om extra tijd te nemen om de Feeling, extra bijlagen in de kranten of een goed boek te lezen. Het is natuurlijk gewoon leuk, maar er zijn nog redenen waarom lezen een goed idee is. Wij geven er 10.

1. Voor de ontspanning

De belangrijkste reden waarom mensen lezen is omdat ze zich graag willen ontspannen. Heerlijk op de sofa met een koffie en een goed boek, dat is genieten. Nog inspiratie nodig? Hier vind je 9 boeken die je moet lezen. 

2. Voor je woordenschat

Door te lezen breidt je jouw woordenschat uit. Onbewust leer je bovendien hoe je zinnen vormt, waar je leestekens plaatst en hoe een boek is opgebouwd. 

3. Informatie opdoen

Lees je in een informatief boek? Dan kan je veel leren. Maar ook van een roman leer je veel. Speelt het verhaal zich af in een bekende stad? Heeft het hoofdpersonage een bepaalde ziekte? Of vindt het verhaal plaats in het verleden? Je leert altijd wel iets bij door het lezen van een boek

4. Je verbeelding

Als je een boek leest, heb je (meestal) geen beelden. Dat wil dus zeggen dat je constant je verbeelding gebruikt. Dat is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Zo blijkt uit studies dat je er empathischer door wordt. Bij een boek is er namelijk veel aandacht voor de gedachten van personages, door ze te begrijpen leef je je ook in het echte leven meer in, en word je dus empathischer

5. Beter slapen

Studies tonen aan dat je beter in slaap valt als je een boek hebt gelezen. De reden? Een boek lezen kost best veel energie, net omdat je de hele tijd je verbeelding moet gebruiken. Geraak je 's avonds moeilijk in slaap? Lees dan even in bed. 

6. Goed tegen stress

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een boek lezen goed is om stress te voorkomen. Je kan even helemaal wegvluchten uit de realiteit. Een goede aanrader dus als je last hebt van de winterblues.  

7. Creativiteit

Een boek lezen werkt inspirerend. Regelmatig een boek lezen kan dan ook ideeën opleveren en is daarom prima voor je creativiteit

8. Concentratie

We zeiden het al in punt 5. Een boek lezen kost best wat energie. Je moet je er namelijk voor concentreren. Regelmatig lezen is bevorderlijk voor je concentratie, die je ook op je werk en op andere plaatsen nodig hebt. 

9. Een goede indruk en een goed gesprek

Over het algemeen maakt het een goede indruk op mensen als je leest. Je lijkt er slimmer door. Bovendien is het erg handig als je mee kan praten over boeken. 

Lees dit weekend dus een boek. Inspiratie nodig? Hier vind je 9 boeken die je nu moet lezen. Hou je meer van beauty? Dan zijn deze 6 boeken zeker iets voor jou.

Partner Content

Gesponsorde content